Domácí zavináče | recept. Rybáři tvrdí, že recept na zavináče vymyslel ten, kdo nechtěl z rybího masa vybírat kosti. Celé ryby se totiž nakládají do směsi octa a vody, za několik dní v nálevu velké kosti změknou a dají se snadno odstranit, malé kostičky se ztratí úplně. Na zavináče se hodí i malé drobné rybky, které mají kostí spoustu – např. cejni, perlíni, plotice, líni a další. Na způsob zavináčů se dá samozřejmě připravit i jakákoli jiná ryba. V obchodech najdeme především zavináče ze sleďů. Každý rybář přísahá na ten svůj a zaručeně nejlepší způsob přípravy této pochoutky, dovoluji si vám jeden doporučený nabídnout.
Co je potřeba
ryby
ocet
voda
sůl
pepř
nové koření
bobkový list
mrkev
cibule
kyselé okurky
kyselé zelí
Množství je uvedeno v jednotlivých bodech, upravte si ho násobením podle potřeby.
1
Zavináče připravujte jen ze zaručeně čerstvých ryb. Vykuchejte je, odkrojte hlavu a ploutve a důkladně je omyjte. Na rybách nesmí zůstat sebemenší stopa krve. Ryby rozkrojte na poloviny a pečlivě je naskládejte do nádoby, ve které se budou marinovat.
2
Ryby zalijte nálevem z 1 l vody, 1 l 8% octa a 240 g soli. Ryby uložte do chladu na 5 dní. Pak je vyjměte, opláchněte a nálev vylijte. Uvařte nový nálev z 0,25 l octa, 1 l vody, 25 g soli, necelé lžičky cukru, několika zrnek pepře a nového koření a 1 bobkového listu. Do tohoto nálevu přihoďte (a uvařte) 1 cibuli rozebranou na kolečka.
3
Větší kousky ryb naplňte směsí zeleniny – kyselých okurek, kyselého zelí, cibule a jemně nastrouhané mrkve. Zabalte je a spíchněte párátky. Naskládejte do sklenice a zalijte vychladlým nálevem. V chladu je nechte nejméně 3 dny marinovat a poté můžete začít konzumovat.
4
Zavináče podáváme jako samostatný pokrm s chlebem.
Dýňové noky | recept. Dýně Hokkaido je v kuchyni všestranně upotřebitelná. Na rozdíl od větších druhů má Hokkaido i přijatelnou velikost, takže se spo…
Bramborový salát s křenem | recept. Bramborový salát jako štědrovečerní pokrm je novodobý zvyk. Údajně se na našich stolech objevil až koncem 19. stol…
Zapékané rybí filé se špenátem | recept. Myslíte si, že spojení špenátu, rybího masa, sýra a vajec nebude k jídlu? Omyl! Kombinace těchto hlavních ing…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku