Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit dýňové lasagne | zeleninový recept

Jak připravit dýňové lasagne | zeleninový recept. Zkuste klasické obdélníkové těstoviny zapečené s bešamelem, masovou směsí a sýrem trochu obměnit a vyzkoušejte tuto vynikající dýňovou verzi, kdy prim bude místo masové směsi hrát směs dýňová. Na cibulce osmahnutá dýně Hokkaidó je v kombinaci s drcenými rajčaty a notnou dávkou výrazného, lehce pikantního koření, přímo excelentní.

Co je potřeba

  • 150-200 g syrových lasagní
  • 400 g mozzarelly

Na dýňovou směs:

  • 1 menší dýně Hokkaidó (přibližně kilová)

  • 2 cibule

  • 2 lžíce oleje

  • 1 konzerva loupaných rajčat

  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu

  • 1 lžička kari koření

  • 1 lžička koriandru

  • ½ lžičky kurkumy

  • 1 lžička medu

Na bešamel:

  • 50 g másla

  • 40 g hladké mouky

  • 600 ml mléka

  • 100 g výrazného sýru (parmezán či čedar)

  • sůl, pepř a muškátový oříšek

1

Dýni omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kostky.

2

Na pánvi či v kastrolu na oleji orestujte nadrobno pokrájenou cibuli.

3

Přisypte dýňové kostky a za občasného promíchání přibližně 10 minut opékejte. Když se na některých místech dýně lehce přismahne, není to absolutně na škodu. Chuť bude výraznější.

4

K mírně změklé a lehce opečené dýni přidejte loupaná rajčata, med, rozmarýn, koriandr, kari i kurkumu a nechejte několik minut na mírném ohni probublávat. Je-li třeba podlijte trochou vody. Pokud jste zastánci výraznějších chutí, můžete dýňovou směs dochutit i špetkou chilli koření.

5

Zatímco se dýně dusí, zpěňte si v menším hrnci máslo.

6

Přidejte k němu hladkou mouku a za stálého míchání zlehka osmažte.

7

Zalijte mlékem a na mírném ohni pomalu míchejte. Mléko můžete zvolit jak polotučné, tak plnotučné. S plnotučným budou lasagne o něco smetanovější, delikátnější a hutnější. 

8

Jakmile začne omáčka houstnout, přisypte nastrouhaný sýr a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše společně prohřejte tak, aby se sýr zcela rozpustil.

9

Když máte vše připravené, můžete začít vrstvit. Na dno pekáčku naneste tenkou vrstvu bešamelu a teprve na něj položte plátky lasagní. Takto spodní plátky lasagní krásně změknou a nemají tendenci se připéct či zůstat tvrdé.

10

Na těstoviny navrstvěte dýňovou směs a polijte bešamelem.

11

Takto vrstvěte, dokud máte suroviny či Vám dovolí výška pekáčku a poslední vrstvu, kterou tvoří plátky lasagní, ozdobte nakrájenou mozzarellou.

12

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25-30 minut. Sýr by měl být lehce opečený. A nyní už můžete tuto úžasnou dýňovou verzi lasagní naservírovat a pochutnat si na ní.

Dýňovou směs lze využít i samostatně. Chuťově je opravdu dokonalá a skvěle doplní například grilovaný plátek masa. V případě, že při dušení směs podlijete větším množstvím vody a dýní více rozdusíte, můžete ji podávat k rýži či těstovinám.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.