Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit hlávkový salát se slaninovou zálivkou | recept

Jak připravit hlávkový salát se slaninovou zálivkou | recept

Hlávkový salát se slaninovou zálivkou | recept. Zeleninový salát si mnozí z nás umějí představit jen jako přílohu k hlavnímu jídlu. Jsou ale i saláty, které poslouží jako lehká svačina nebo místo oběda. Následující salát je toho příkladem. Je natolik sytý, že žádné další jídlo není potřeba. S plátkem toastového chleba plně nahradí oběd. Vyzkoušejte následující recept, určitě vás nezklame.

Co je potřeba

  • hlávkový salát
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 80 g slaniny
  • ocet
  • bílý jogurt
  • lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
1

Uvařte si vejce natvrdo a nechte je vychladnout. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a vyškvařte na pánvi. Výsledkem bude vypečený tuk a křupavé škvarečky. Odstavíme a začneme připravovat salát.

2

Listový salát důkladně opereme a osušíme. Salát musí být téměř suchý, případná voda by zředila salátovou zálivku a nepříznivě ovlivnila výslednou chuť. Nezáleží na druhu salátu, vhodné jsou všechny druhy – hlávkový, ledový, polníček, dubáček aj. Salát natrhejte na menší kousky, několik listů nechte celých, abyste mohli hotový salát naaranžovat do misek.

3

V misce smíchejte jednoduchou zálivku z jogurtu, dobrého octa, pepře a soli. Ochuťte ostřejší hořčicí, doporučuji dijonskou. Listy salátu promíchejte s vyškvařeným tukem, upravte na mísu, posypte pokrájenými vejci nadrobno, přisypte škvarečky a vše polijte jogurtovou zálivkou. Salát ihned podávejte, necháte-li ho déle stát, listy ovadnou a salát vypadá „unaveně“. A malé upozornění na závěr: se solí opatrně, někdy je slanina hodně slaná a bez dosolování se obejdete. Salát doplňte pečivem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články