Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit hovězí roládu s houbovou náplní

Hovězí roláda s houbovou náplní | recept. Hovězí maso skvěle chutná s lesními houbami. Nemusí se ani přidávat moc koření, houby jsou výrazné samy o sobě. Roláda je tak jednoduchá, že je zbytečné uvádět hmotnost jednotlivých ingrediencí. Snadno to odhadnete sami. Nejlepšího výsledku dosáhnete, naplníte-li maso směsí různých druhů lesních hub. Jestliže u vás rostou lišky, zkuste náplň jen z nich. Mají výraznou kořeněnou chuť a já je mám nejraději. Zůstanou totiž pevné a barevně s masem ladí.

Co je potřeba

  • hovězí maso na roládu 
  • lesní houby
  • vejce
  • petrželová nať (cibulová, pažitka)
  • dijonská hořčice
  • sůl
  • mletý pepř
  • velká cibule
  • hladká mouka na zahuštění
  • sádlo nebo olej
1

Začněte přípravou náplně. Lesní houby, nejlépe směs tvrdších druhů (nebo jen lišky), očistěte a pokrájejte na menší kousky. Vložte je do kastrolu a vyduste z nich vodu. Pak přidejte vejce, sůl, pepř a umíchejte řidší směs. Nakonec ochuťte krájenou natí. Nechte vychladnout.

2

Hovězí maso na roládu podle potřeby rozkrojte a zlehka naklepejte. Maso jemně osolte a potřete pikantní, nejlépe dijonskou hořčicí.

3

Na potřený plát masa rozprostřete houbovou náplň, přičemž jeden okraj nechte bez náplně. Během rolování se náplň trochu hrne dopředu.

4

Roládu svinujte od kraje potřeného náplní směrem ke konci bez náplně. Pevně ji oviňte nití, nesmí se rozbalit a náplň by neměla vytékat. Pokud máte, použijte řeznickou síťku.

5

Roládu opečte ze všech stran v horkém tuku. Maso se zatáhne a zůstane šťavnaté. Po opečení roládu vyjměte a na tomtéž tuku osmahněte pokrájenou cibuli dozlatova. Pak roládu vraťte, mírně podlijte vodou a duste doměkka. Jakmile změkne, zahustěte omáčku moukou a dobře provařte. Podávejte s brambory nebo rýží.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Hovězí nadivoko | recept. V tradiční české kuchyni se víno využívá poměrně málo. Jedním z pokrmů s vínem jako ingrediencí je hovězí nadivoko, kte…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.