Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit hroznovou marmeládu s příchutí „svařáku“ | recept

30. Září 2019

Hroznová marmeláda s příchutí „svařáku“ | recept. K plnění pečeného drobného cukroví na slavnostní příležitosti ráda používám domácí marmelády. Každý rok si pár sklenek vyrobím z netradičního ovoce nebo s nezvyklými příchutěmi. Marmeláda z hroznů s příchutí svařáku je jednou z nich. Hodí se k plnění (nejen) vánočních dobrůtek, linecké s ní chutná někomu víc než rybízová klasika. Marmeláda obsahuje celé kuličky, vybírejte proto odrůdy révy bez pecek.

Co je potřeba

  • modré hrozny vinné révy
  • 10 g citrusového pektinu
  • 700 g krupicového cukru
  • svitek celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • lžička citronové nebo pomerančové kůry
  • 2 kousky z hvězdičky badyánu
  • 1 lžíce citronové šťávy pro hodně sladké hrozny
1

Nejprve hrozny omyjte, odstraňte nekvalitní plody a vylisujte šťávu. Pokud vy ani nikdo známý nemá lis na ovoce, otrhejte bobule od třapin, rozmačkejte je a povařte. Změklé a horké hrozny propasírujete přes kovové síto. Další možnost je hrozny umlít v mlýnku na ovoce.

2

Marmeládu vařte z malého množství ovoce, bude rychleji hotová. K 700 g prolisované šťávy potřebujete 700 g cukru, 300 g hroznových kuliček, sáček (10 g) citrusového pektinu a koření. V případě hodně sladkých hroznů ještě 1 lžíci citronové šťávy.

3

Hroznovou šťávu povařte s kořením v širokém kastrolu se silným dnem. Vařte asi 15 minut, aby chuť a vůně koření přešla do šťávy. Varem se tekutina odpaří a trochu zahustí. Po ukončení varu odstraňte koření a odvažte 700 g šťávy. Přidejte 300 g kuliček vína a přiveďte k varu. Jakmile začne směs vařit, přisypte cukr smíchaný s pektinem a vařte ještě několik minut. Přesná doba bude uvedena na sáčku s pektinem. Ke konci varu přidejte citronovou šťávu, marmeláda bude lépe želírovat. Jsou-li hrozny kyselejší, obejdete se bez ní. Hotový džem odstavte a nechte asi 5 minut ustát.

4

Marmeládu plňte do čistých sklenic s víčkem, uzavřete a postavte dnem vzhůru na 15 minut. Zavařovat nemusíte a marmeláda vydrží beze změny chuti i 2 roky.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat ostružiny
Pomalu končí prázdniny a to je čas, kdy dozrávají další lesní plody - ostružiny. Na ostružiny už dávno nemusíte chodit jen do lesa, bylo vyšlechtěno m…
Jak upéct mrkvový „piškot“ | recept
Mrkvový „piškot“ | recept. Pokud jste příznivci netradičních chutí, následující recept je přesně pro Vás! Recept je velmi starý a původ má v krkonošsk…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.