Co je potřeba

  • mladé vršky kopřivy
  • mořská sůl
  • mleté mandle
  • olivový olej
  • česnek
  • parmezán nebo Gran Padano
1

Kopřivy na pesto můžeme sklízet celý rok. Vždy však z mladé rostliny rostoucí v čistém prostředí. Sbíráme jen nejmladší vrcholové listy. Kopřivu spaříme horkou vodou a posekáme na menší části.

Připravíme si čtvrtlitrový hrnek posekaných spařených kopřiv.

2

Ke kopřivám přidáme 200 ml panenského olivového oleje. Kopřivové pesto pochází z Itálie a olivový olej k němu patří. Nahradit ho můžete olejem slunečnicovým, pokud vám vadí výrazná chuť olivových olejů.

3

Rozstrouháme najemno 100 g spařených oloupaných mandlí a přidáme je do nádoby ke kopřivám. Osolíme mořskou solí. Solíme opatrně, aby sůl chutí nedominovala. Podle chuti přidáme česnek, alespoň 5 stroužků.

4

Směs rozmixujeme a plníme do sklenic. Lžící pesto do sklenic namačkáme tak, aby na povrch vystoupil olej. Olej nám tvoří ochrannou vrstvu. Pesto se nemusí zavařovat a přesto se nekazí. V lednici vydrží celý rok. Přidává se do salátů nebo se vmíchá do uvařených špaget. Jídla s pestem se sypou parmezánem. Pokud parmezán přidáte rovnou do mixované směsi, pak pesto raději zavařte 15 minut při 80 °C.

Tipy

Mandle se dají nahradit slunečnicovými semínky, piniemi nebo vlašskými ořechy.

Varování
  • Pozor na alergie
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.666665
Average: 4.7 (3 votes)