Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit krůtí gyros | recept

Krůtí gyros | recept. Krůtí maso má oproti oblíbenému kuřecímu lepší nutriční hodnoty, někteří odborníci ho dokonce označují za superpotravinu, a je tudíž nepoměrně zdravější. Navíc jeho příprava nevyžaduje ani více pozornosti ani času, určitě si ho proto alespoň občas dopřejte. V následujícím receptu vám přinášíme inspiraci na velice jednouchou a výbornou úpravu tohoto drůbežího masa. Připravte si s námi krůtí gyros. Jde o velice rychlé a jednoduché jídlo, které navíc můžete pokaždé trochu jinak obměňovat a získáte tak pokaždé trochu jiné jídlo.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 200 g krůtího masa (stehenní nebo prsní řízky)
  • 4 lžíce hořčice
  • 2 lžíce řepkového oleje na marinádu + 1 na pánev
  • sůl a pepř na dochucení
  • koření na gyros
  • svazek jarní cibulky
  • 2 bílé papriky
  • ledový salát
  • 1 lžíci majonézy
  • 1 lžíci zakysané smetany
  •  hrst kaparů
  • špetku mleté papriky, bazalky a oregana
  • pita chléb a hermelín k podávání
1

Nejprve si přichystáme marinádu. V misce metličkou prošleháme hořčici s olejem a kořením, aby se vše propojilo.

2

Krůtí maso propláchneme a nakrájíme na nudličky. Nasypeme do mísy s marinádou a důkladně promícháme, aby se maso obalilo. Nádobu uzavřeme. Takto naložené maso můžeme nechat v chladu do druhého dne. Maso pak bude křehčí.

3

Druhý den si opereme zeleninu. Cibulku nasekáme na kolečka. Papriku nakrájíme na proužky. Salát osušíme v odstředivce. Na pánev nalijeme trochu oleje a cibulku na něm opečeme. Jakmile začne zlátnout, přidáme na pánev maso a opečeme ho že všech stran doměkka. V mezičase si přichystáme dresink. V misce promícháme majonézu se zakysankou. Ochutíme kořením a bylinkami a případně nasekanými kapary. Nakonec přidáme na pánev ještě papriku a krátce orestujeme.

4

Pita chleba rozpečeme v topinkovači, rozřízneme v polovině, aby vznikla kapsa. Naplníme masem a zeleninou, pokapeme dresinkem, doplníme plátky hermelínu a podáváme.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Čekankový salát | recept. Čekanka je v současnosti málo využívaná plodina, z jejího kořene se připravovala dříve hojně rozšířená náhražka kávy cikorka…