Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit mangold | recepty

Jak připravit mangold | recepty

Mangold | recepty. Mangold je u nás méně známá zelenina, která se pomalu vrací do venkovských zahrádek. Je totiž nejen k jídlu, ale její velké dekorativní listy se silnými červenými nebo žlutými řapíky jsou ozdobou zahrádky, podobně jako rebarbora. Mangoldu se také říká cvikla nebo římská kapusta. Je bohatý na vitamin C, B, provitamin A, draslík, hořčík, vápník, fosfor,železo a některé stopové prvky. Řapíky mangoldu se v kuchyni připravují podobně jako chřest, listy s odstraněnou hrubou žilnatinou nahradí špenát.

Co je potřeba

Rozpis jednotlivých surovin je u každého z následujících receptů.

1

Mangoldové pesto Pesto je výborné na těstoviny. Připravíme ho z mangoldových listů bez řapíků, vlašských ořechů, česneku, slunečnicového oleje a soli. 200 g syrových listů rozmixujeme se 100 g slunečnicového oleje, 200 g vlašských ořechů, solí a 5 stroužky česneku. Plníme do malých skleniček, nahoru nalijeme vrstvičku oleje a skladujeme v chladničce. Toto pesto je vynikající.

2

Mangold jako chřest Z mangoldových listů odstraníme zelenou část, řapíky oloupeme a pokrájíme asi na deseticentimetrové kousky. Vložíme je do vroucí osolené vody a uvaříme al dente, na skus. Po okapání sypeme strouhankou osmaženou na másle.

3

Mangold jako špenát Listy mangoldu očistíme, opláchneme a odstraníme silné žilky. Spaříme je vroucí vodou, pokrájíme na proužky a dále připravujeme stejným způsobem jako špenát.

4

Závitky s mangoldem Půl kilogramu listů otrhaných od stvolů krátce spaříme ve slané vodě. Část listů dáme stranou. Po scezení a vychladnutí je pomeleme na masovém strojku. Na másle osmažíme malou cibuli do světle žluta, přidáme mletý mangold, 200 g anglické slaniny nebo šunky, 100 g sýra, 1 vejce, sůl, pepř a zahustíme strouhankou. Utvoříme válečky, které zabalíme do zbylých listů, poskládáme do pekáčku podlijeme tukem, malým množstvím vývaru a v troubě upečeme.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct bábovku z dýně | recept
Jak upéct bábovku z dýně | recept
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.