Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit netradiční černá vejce na svěžím salátku | recept

Jak připravit netradiční černá vejce na svěžím salátku | recept. Neuvěřitelně efektní specialitka, která je doslova trefou do černého. Chuťově dokonalá a velice snadno připravená. Barevného efektu vajíček totiž dosáhnete jejich pouhým uvařením a následným naložením do sladkokyselého kořeněného nálevu ze sladké sójové omáčky a ostrého zázvoru.

Co je potřeba

  • 4 vajíčka uvařená natvrdo
  • 180 ml sladké sójové omáčky (například Teriyaki, ale lze i shoyu či tamari)
  • 100 ml vody
  • 1–2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • na svěží salátek použijte jakoukoliv čerstvou zeleninu v čele s ledovým salátem

V kombinaci s křupavým salátem jsou báječná například cherry rajčátka, okurka či ředkvičky, doplněné o jarní cibulku. Rovněž ale můžete pro usnadnění práce zakoupit již připravenou směs listových salátů, kterých je v obchodech nespočet.

1

V kastrůlku nechejte na mírném ohni pomalu rozpouštět cukr s vodou.

2

Po rozpuštění vlijte vinný ocet se sójovou omáčkou a současně přidejte očištěný, na tenké plátky nakrájený zázvor. Přiveďte k varu a pár minut společně povařte. Poté nechejte chladnout.

3

Uvařená vajíčka oloupejte a vyskládejte je do čisté sklenice.

4

Zalijte je zchladlým nálevem, sklenici uzavřete a nechejte v lednici alespoň den odležet, aby vajíčka měla dostatek času na vstřebání rozmanitých chutí marinády.

V dobře uzavřené sklenici vajíčka vydrží i déle než 14 dnů.

Těsně před servírováním promíchejte vybranou zeleninu, vajíčka vyjměte z nálevu, rozkrojte na čtvrtky a ozdobte jimi připravený salát. Nakonec dochuťte samotným nálevem, kterým vše lehce přelijte.

Nálev ze sójové omáčky můžete zdokonalit i plátky česneku, nasekanou čili papričkou či jarní cibulkou. Výrazné až ostré chutě dodají nasládlému nálevu velice zajímavý nádech. 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.