Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit netradiční saláty z melounu a okurek | 2 recepty

Jak připravit netradiční saláty z melounu a okurek | 2 recepty. Dnes si podle nás můžete udělat netradiční, ale vynikající a v horkých dnech velmi osvěžující saláty. Nenechte se odradit zdánlivě nesmyslnými kombinacemi ingrediencí a vyzkoušejte něco nového bez předsudků. První salát z následujícího článku je z orientální kuchyně. Aby chutnal tak, jak má, tedy skvěle, jsou důležité kvalitní základní suroviny, především sojová omáčka. Druhý – melounový se slaným sýrem je trochu známější a začíná se objevovat v některých restauracích. Výhodou melounu je totiž jeho výborná kombinovatelnost se sladkou i slanou chutí.

Co je potřeba

Orientální okurkový:

  • 1 hadovka
  • ¼ lžičky soli
  • 3 lžíce (45 ml) rýžového octa
  • 1 lžíce (15 ml) sezamového oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička javorového sirupu nebo cukru
  • 1 lžička opražených sezamových semínek

 

Melounový s fetou a bylinkami:

  • meloun
  • okurka
  • feta
  • citronová šťáva
  • máta
  • bazalka
  • olivový olej

 

 

1

Jako první krok si opražte na suché pánvi sezamová semínka. Mějte na paměti, že to trvá krátce a i mimo zdroj tepla semínka ještě chvilku pracují. Odstavte je proto včas, abyste je nepřipálili, sezam by byl hořký a celý salát by zkazil.

2

Okurku hadovku nastrouhejte nebo nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Okurku neloupejte, jen ji na povrchu pečlivě omyjte a osušte.

3

Všechny ostatní přísady – olej, ocet, sojovou omáčku, sůl a sladidlo, pro které se rozhodnete, vyšlehejte v emulzi. Marinádu promíchejte s připravenou okurkou a nechte 15 minut při pokojové teplotě odležet. Před podáváním posypte opraženým sezamem. Výborná chuť vás rozhodně překvapí!

4

Sladko-slaný salát z melounu, okurky a ostatních surovin si namíchejte zcela podle své vlastní chuti tak, aby vám chutnal. Okurka a meloun jsou příbuzné druhy, zde nečekejte žádnou zradu, ladí k sobě dokonale. Důležité je vyladit chuť – někomu vyhovuje sladší, někomu slanější, je to hodně individuální. 

5

Meloun, okurku i se slupkou a fetu nakrájejte na přibližně stejně velké kostky. Zakápněte šťávou z citronu a olivovým olejem. Promíchejte a na závěr vmíchejte mátu a bazalku. Pozor na mátu, mně přijde hodně rušivá, vynechávám ji, ovšem dceři by v salátu chyběla. Salát nechte chvilku vychladit a podávejte, je velmi osvěžující a v parných dnech dobře zavodní organismus.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.