Jak uvařit dýňovou marmeládu s pomerančem, podzimní radost do skleničky?
Dýně není jen na polévku nebo pečení – skvěle se hodí i na sladké zavařování. Pokud hledáte originální domácí marmeládu, která překvapí chutí i barvou, vyzkoušejte dýňovou marmeládu s pomerančem. Díky sladkosti dýně a osvěžující kyselosti citrusů vznikne jemně kořeněná pochoutka, kterou využijete nejen na pečivo, ale i jako náplň do koláčů nebo jako přílohu k sýrům.
Proč právě dýně a pomeranč?
Dýně (zejména máslová nebo hokkaido) má příjemně nasládlou chuť, ale sama o sobě je chuťově nevýrazná. Skvěle se proto doplňuje s ovocem, které má vyšší kyselost a výrazné aroma – jako je právě pomeranč, ale použít můžete i citron, ananas nebo jablka. Pomeranč dodá marmeládě ovocnou svěžest, krásnou vůni a lehkou hořkost, která výsledek zaokrouhlí.
Recept: Dýňová marmeláda s pomerančem
Ingredience (na cca 4 skleničky):
- 1 kg dýně (hokkaido nebo máslová)
- 3 větší pomeranče (ideálně bio, kvůli kůře)
- 500–600 g cukru (dle chuti)
- 1 balíček želírovacího cukru (2:1) nebo pektin
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice (volitelně)
- Kousek čerstvého zázvoru nebo špetka mletého (volitelně)
Postup:
- Příprava surovin:
Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na malé kostky. Hokkaido není třeba loupat, máslovou dýni ano.
Pomeranče dobře omyjte (pokud jsou chemicky neošetřené, můžete přidat i trochu nastrouhané kůry), oloupejte a nakrájejte na kousky. Odstraňte pecky. - Vaření:
Vše vložte do hrnce, podlijte malým množstvím vody (asi 100 ml) a vařte doměkka – trvá to asi 20–30 minut.
Jakmile je dýně měkká, rozmixujte směs tyčovým mixérem dohladka. - Zahuštění:
Přidejte cukr, citronovou šťávu a želírovací prostředek podle návodu. Vařte ještě asi 5 minut. Můžete přidat i skořici nebo zázvor pro výraznější chuť. - Zavařování:
Horkou marmeládu nalijte do čistých skleniček, dobře zavíčkujte a otočte dnem vzhůru na 5–10 minut. Pak otočte zpět a nechte vychladnout.
Dýňová marmeláda s pomerančem je jednoduchá na přípravu, krásně zbarvená a chutná trochu jinak než běžné ovocné zavařeniny. Ideální způsob, jak využít podzimní úrodu a potěšit rodinu nebo přátele malým domácím dárkem ve skleničce.
Tipy
- Pokud nemáte rádi příliš sladkou marmeládu, použijte želírovací cukr 3:1 nebo regulujte množství cukru podle zralosti dýně.
- Chcete-li opravdu výraznou chuť, přidejte šťávu i kůru z citronu, nebo část pomeranče nahraďte grepem.
- Dýňová marmeláda je výborná nejen na pečivo, ale hodí se i k tvrdým sýrům, do lineckého cukroví, palačinek nebo jako vrstvená náplň do dortů.
Diskuze k článku