Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit nugátový likér z lískooříškového krému | domácí sváteční likér

Jak připravit nugátový likér z lískooříškového krému | domácí sváteční likér. Originální likér s výrazným čokoládovo-kakaovým akcentem a nugátovým nádechem, který vznikne elegantním spojením sladkého lískooříškového krému, tmavého kakaa a jemné smetany, kdy dokonalé harmonii nechybí ani lehký dotek voňavé skořice.

Co je potřeba

  • 400 ml smetany na vaření
  • 400 g lískooříškového krému
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky tmavého kakaa
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 500 ml rumu či koňaku
1

Smetanu vlijte do hrnce a pomalu zahřívejte téměř k varu.

Pro smetanovější a jemnější chuť lze použít i smetanu ke šlehání, s níž je ale výsledný likér mnohem výživnější. Ideálního kompromisu tedy dosáhnete kombinací smetany na vaření se smetanou na šlehání, a to v poměru 1:1.

2

Do horké smetany přidejte lískooříškový krém a na mírném ohni za stálého míchání prohřívejte, dokud se krém zcela nerozpustí a suroviny nespojí dohromady.

3

K rozpuštěnému nugátu přisypte cukr, skořici a kakao a dále na mírném ohni míchejte. Případně vzniklé kakaové hrudky jemně přitlačte ke stěně hrnce, čímž je snadno rozmáčknete a kakao se v základu dokonale rozpustí. Následně nechejte chladnout.

4

Do vychladlé čokoládové směsi přilijte rum či koňak.

5

Promíchané rozlijte do čistých okrasných lahví.

V lednici nechejte alespoň týden uležet. Během té doby likér sem tam v lahvi promíchejte, jelikož čokoládová složka má tendenci se usazovat na dně.

  • Tímto likérem můžete potěšit i děti, které budou nadšené, že si s vámi mohou přiťuknout. Hotovou čokoládovou směs jen nepromíchejte s rumem a dle chuti a konzistence nařeďte mlékem.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.