Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pikantní čínskou pánev z lilků a žampionů | recept

Jak připravit pikantní čínskou pánev z lilků a žampionů | recept. Zprudka osmahnuté kousky lilků a žampionů v typicky čínské omáčce, jejíž sladko slaná chuť je doplněna ostrým zázvorem a česnekem. Pokrm je vynikající jen tak s rýží, ale úžasně doplní i plátek masa, coby nevšední zeleninová příloha.

Co je potřeba

  • 1 střední lilek o váze přibližně 400-500 g
  • 200 g čerstvých žampionů
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce solamylu či kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička najemno nasekaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku

Na omáčku:

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 3 lžičky krupicového cukru
  • 2 lžičky solamylu či kukuřičného škrobu
1

Omytý lilek nakrájejte na silnější plátky, z obou stran osolte a nechejte přibližně hodinu vypotit.

2

Mezitím v malé misce promíchejte veškeré přísady na omáčku.

3

Vypocené lilky dobře osušte papírovými utěrkami a spolu s očištěnými žampiony nakrájejte na větší kousky do mísy, kde je promíchejte se solamylem.

4

Takto připravenou zeleninu vhoďte do velké nepřilnavé pánve s dobře rozpáleným olejem (použijte zatím jen 3 lžíce oleje) a zprudka ze všech stran osmahněte. Poté 10–15 minut restujte, dokud nebude zelenina opečená a měkká. Pokud máte doma pánev wok, určitě ji v tomto případě využijte.

5

Opečenou zeleninu přemístěte z pánve na talíř.

6

Do výpeku v pánvi přidejte zbylou lžíci oleje, nadrobno nasekaný zázvor a stejně tak nasekaný česnek.

7

Párkrát na plotně promíchejte a jakmile se zázvor s česnekem rozvoní, vraťte do pánve opečené lilky se žampiony. Vše dohromady minutku prohřejte.

8

Nyní k zelenině vlijte připravenou omáčku. Tu ale před přidáním znovu rozmíchejte, jelikož solamyl se za tu dobu usadí na dně misky. Společně za lehkého míchání prohřejte, případně omáčku dořeďte vodou či vývarem. 

Tuto jedinečnou směs si vychutnáte opravdu jen tak, jako bezmasé jídlo podávané například s rýží či klasickými čínskými nudlemi, ale i jako pikantní zeleninovou přílohu k masu.

Zcela na závěr můžete do pánve přidat bambusové výhonky, které směs příjemně doplní a zpestří.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.