Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit řepné chipsy s ostrým smetanovým dipem | recept

Jak připravit řepné chipsy s ostrým smetanovým dipem | recept. Křupání něčeho slaného je u mnohých z nás neodmyslitelnou součástí sledování televize. S těmito řepnými chipsy budete křupat také, ovšem o poznání zdravěji než s typickými smaženými brambůrky. Tenké plátky upečené řepy vás osloví svou příjemně nasládlou chutí, která je v kombinaci s ostrým křenem a voňavým koprem ve smetanovém dipu, naprosto fantastická.

Co je potřeba

  • 4 červené řepy
  • olivový olej na potření řepných plátků
  • sůl k dochucení

Na ostrý smetanový dip:

  • 150 g zakysané smetany (čím tučnější, tím chutnější dip)
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžička najemno nastrouhaného křenu
  • 2 lžíce najemno nasekaného kopru
  • sůl a pepř dle chuti
1

Řepu oloupejte a ostrým nožem či na mandolíně nakrájejte na co nejtenčí plátky. V případě, že jsou bulvy samotné řepy větší, nakrájejte je na půl plátky. Lépe se pak opékají.

Takto připravené plátky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete je olivovým olejem.

Pro omaštění řepných plátků je velice pohodlné použít olej ve spreji, a to i za předpokladu, že není přímo olivový.

2

Naplněný plech vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C, zvolte program horkovzduch a pečte přibližně 30 minut tak, aby se plátky zkroutily a okraje zhnědly a zkřehly.  

3

V průběhu pečení v misce promíchejte zakysanou smetanu s česnekem, křenem a koprem, čímž si připravíte dip k namáčení. Dle chuti osolte a opepřete a než budou chipsy dopečené, nechejte jej v lednici proležet a prolnout chutě.

Následně servírujte spolu s řepnými křupavými plátky, které si nejlépe vychutnáte ihned po upečení. Mají totiž tendenci vlhnout a měknout.

  • Místo čerstvého křenu můžete do dipu použít i krémový křen ze skleničky, který je podstatně jemnější a dip s ním nebude až tak moc výrazný. 

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.