Řepný kečup | recept. Červená řepa je velice oblíbenou zeleninou. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, např. kyselinu listovou, řadu minerálních látek a antioxidantů. Řepa má široké užití, lze ji vařit či péct, využít ji při přípravě slaných, ale i sladkých jídel. V následujícím receptu je červená řepa použita jako netradiční základ kečupu. Jde přitom o zdravější verzi této pochutiny. Díky zapojení jablek je pak řepná chuť jemnější. Nesmí chybět ani třtinový cukr, jablečný ocet a bylinky. Řepný kečup, můj malý syn ho překřtil na řepuč, je skvělý jako příloha k pečeným bramborům nebo jen tak s topinkou. Příprava kečupu není příliš složitá, ani zdlouhavá. Dbejte také na sterilizaci sklenic, aby vám řepuč vydržel co nejdéle.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
300 g řepy
200 g jablek
½ hrnku třtinového cukru
1 hrnek jablečného octa
1 cibuli
½ lžíce oleje
1 lžičku sušeného libečku, případně menší hrst nasekaného čerstvého
sůl a pepř
1
Nejprve si oloupeme červenou řepu a jablka, ty pak zbavíme jádřinců a všechno nakrájíme na větší kostky. Řepu vhodíme do hlubšího hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, vaříme asi 10 minut.
2
Mezitím zbavíme cibuli slupky a nakrájíme ji nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli necháme zesklovatět. Jakmile začne zlátnout, stáhneme pánev z plamene. Orestovanou cibuli vhodíme do hrnce k řepě. Přidáme i nakrájená jablka, přisypeme cukr, přilijeme ocet a přivedeme k varu.
3
Poté stáhneme plamen a necháme provařit asi 20 minut. Libeček propereme a nasekáme nadrobno, pokud používáme čerstvý. Těsně před koncem vaření, přidáme libeček k řepné směsi, osolíme a opepříme a necháme ještě pár minut probublávat.
4
Jakmile bude řepa úplně měkká, rozmixujeme směs ponorným mixérem. Vytvoříme hladkou konzistenci, pokud se nám bude zdát kečup příliš hustý, přilijeme trochu vody a znovu promixujeme.
5
Sklenice sterilizujeme a poté do nich nalijeme připravený kečup. Důkladně uzavřeme a uložíme do lednice. Řepný kečup spotřebujeme do dvou týdnů.
Zeleninový quiche (koláč) | recept. V tomto ročním období je dostatek čerstvé zeleniny a tak ji co nejčastěji zařazujeme do jídelníčku. Zeleninu je ne…
Houbový salát na zimu | recept. Houby jsou oblíbenou pochutinou a téměř každý Čech je houbař. Když už máme nasušeno dost hub do zásoby, je čas vyzkouš…
Kečup z černého rybízu | recept. Černý rybíz je snad nejzdravější ovoce našeho pásma. Jeho specifická vůně mnoha lidem vadí a proto jeho spotřeba u ná…
Mangold | recepty. Mangold je u nás méně známá zelenina, která se pomalu vrací do venkovských zahrádek. Je totiž nejen k jídlu, ale její velké dekorat…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku