Co je potřeba

  • 120 g tvrdého sýra na strouhání
  • 4 lžíce smetany
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • muškátový ořech
  • sůl
  • pepř
1

Než začnete suflé připravovat, vyndejte vejce z chladničky a nechte je při pokojové teplotě, bílek se pak lépe ušlehá. Tvrdý sýr nastrouhejte na nudličky. Vhodnější je sýr s nižším obsahen tuku. Místo sladké smetany můžete přidat i kysanou, ne však krémovitou. Na suflé budete potřebovat nižší formičky.

2

Připravte si všechny potřebné ingredience, abyste nemuseli nikam odbíhat a měli vše při ruce. Pepř je lepší čerstvě namletý, nebojte se ho přidat více. Muškátový ořech dodá vaječným pokrmům specifickou chuť, stačí ho trošku, je hodně aromatický.

3

Ve vhodné nádobě rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a 2 – 3 minuty míchejte. Snižte teplotu, aby se směs nepřipalovala a zůstala hezky světlá.

4

Do moučné směsi přidejte mléko a vymíchejte hladkou směs. Pak přidejte pepř, muškátový ořech, hmotu osolte a 15 minut mírně vařte. Důkladně míchejte, směs se ráda připaluje. Vezměte si vařečku s rovným okrajem, abyste kaši dobře míchali ode dna.

5

Po 15 minutách míchání přidejte smetanu, šlehací metlou ji zašlehejte a vsypte strouhaný sýr. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pak nádobu sejměte z plotýnky. 

6

Mezitím, co směs musí chladnout před přidáním žloutků, ušlehejte sníh. Sníh se lépe a rychleji ušlehá, jestliže do bílků přidáte špetičku soli. Pro dobrý výsledek musí být sníh opravdu pevný. K částečně zchladlé, ještě horké směsi přimíchejte žloutky a nakonec zlehka zapracujte sníh

7

Formy vymažte máslem a vysypte moukou. Naplňte hmotou do dvou třetin a postavte je do pekáče s malou vrstvou vody. Vkládejte do vyhřáté trouby a asi 20 minut pečte při teplotě 190 °C. Troubu během pečení neotvírejte, těsto by kleslo. Suflé během pečení vyběhne do výšky. Vychladlé trochu klesne. Nechte si chutnat!

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.5
Average: 3.5 (2 votes)