Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct švédské Lusse kattor | kynuté pečivo se šafránem

Jak upéct švédské Lusse kattor | kynuté pečivo se šafránem

Jak upéct švédské Lusse kattor | kynuté pečivo se šafránem. Lussekatter, Lussebullar nebo Saffransbullar – tak se jmenuje tradiční pečivo z kynutého těsta se šafránem, jež se ve Švédsku peče v prosinci tradičně na svátek Lucie 13. prosince. Hodí se k nápoji ze svařeného červeného vína (glögg). Původ pečiva je nejasný, údajně se prvně objevilo v Německu v 17. století a odtud se rozšířilo. V 19. století se začal slavit svátek Lucie a pečivo („nadýchané kočky“) se peklo v celé zemi. Podle jedné z legend Lucifer v převleku kočky bil děti, zatímco Ježíš v podobě dítěte jim rozdával buchty. Lussekatter se peče v mnoha podobách a věřilo se, že mají magickou moc. Pečivo je podobné našim velikonočním Jidášům, ale přidává se do nich šafrán, který měl zastrašit plachého ďábla. Šafrán dodá těstu krásnou žlutou barvu.

Co je potřeba

  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1/2 g šafránu
  • 1 lžička cukru
  • 25 g droždí
  • špetka soli
  • 50 g cukru
  • 25 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 425 g mouky
  • 50 g rozinek – předem namočených v rumu nebo jiné tekutině
  • 1 vejce na potření
1

Rozpusťte máslo a přilijte do něj mléko se lžičkou cukru a rozdrceným šafránem. (Cukr a šafrán rozdrťte v hmoždíři). V jiné misce promíchejte vlažnou vodu se solí , cukrem a rozdrobeným droždím. Nechte asi 10 minut stát, aby droždí vzešlo. Pak v mléčném základu rozšlehejte vejce, přidejte vzešlé droždí a dobře promíchejte. Postupně přidávejte mouku a vypracujte těsto. Je-li třeba, přidejte více mouky, těsto se nesmí příliš lepit. Nakonec do těsta zapracujte rozinky a nechte ho nejméně hodinu v teple kynout.

2

Na plech položte pečicí papír. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučenou kuchyňskou desku a jemně ho prohněťte. Rozdělte jej na 16 stejně velkých kousků a vyválejte na tenké proužky, které pak budete stáčet do tvaru písmena S. Na plech je pokládejte blízko k sobě, aby se při pečení lehce spojily, zůstanou tak kypré, nebudou vysušené. Do každého konce vtlačte rozinku, pečivo překryjte utěrkou a nechte asi 10 minut dokynout. Nakonec povrch potřete vajíčkem a plech vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 200 °C do světle hnědé barvy. Upečené na plechu zakryjte utěrkou a nechte vychladnout.

3

Pečivo nemusí mít jen nejběžnější tvar S. Můžete se setkat i s jinými tvary:

  • Dva kousky ve tvaru S přeložte přes sebe do kříže
  • Dva pruhy těsta položte vedle sebe a konce srolujte směrem ven
  • Přeložte pramen těsta v polovině a konce stočte (tvar Jidášova provazu)
  • Přeložte pramen na polovinu a oba konce srolujte směrem ven
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.