Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit tuňákovou antipastu | recept na zdravý salát

Jak připravit tuňákovou antipastu | recept na zdravý salát. Antipasta je druh předkrmu, jenž nevyžaduje žádnou složitou přípravu nebo dlouhé vaření. Stačí jednotlivé přísady nakrájet na kousky, spojit omáčkou a nechat vychladit. Antipasta se servíruje s bílým pečivem, slanými tyčinkami nebo krekry. Skládá se z různých kousků zeleniny, mas, ryb, sýrů i těstovin, receptů je nepočítaně. Důležitá je barevnost pokrmu,  můžete si ji vyladit podle sebe, přidáním různých druhů zeleniny. 

Co je potřeba

  •  300  tuňáka (vařený, uzený, konzervovaný)
  •  200 g vařené mrkve
  •  100 g vařeného celeru
  •  100 g vařených fazolových lusků
  • 150 g vařeného květáku
  •  200 g rajského protlaku
  •  1 lžíce dijonské hořčice
  •  stroužek česneku
  •  několik lžic olivového oleje
  •  30 g cibule
  •  sůl
  •  mletý pepř
  •  několik kapek worcesteru
  •  podle potřeby vinný ocet
  •  olivy podle uvážení 
1

Tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě nechte dobře okapat na sítu. Antipastu můžete také připravit z masa grilovaného nebo vařeného tuňáka, bude se lépe dělit na kousky, maso z konzervy se příliš rozpadá. 

2

Mrkev, celer, lusky a květák uvařte a po vychladnutí naporcujte na kostičky. Zelenina by měla být spíše na drobnější kousky, někdy se uvádí na jedno až dvě kousnutí. Veškerou zeleninu v misce promíchejte.

3

V pánvi na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi  přidáme protlak, hořčici, utřený česnek, sůl, pepř, worcester a podle chuti ocet. Dobře promícháme a takto připravenou omáčku nalijeme k zelenině. Opět promícháme.

4

Na závěr do antipasty přidáme rybí maso, olivy, znovu lehce promícháme a dáme odležet do chladničky. Chutě se navzájem propojí a antipasta je mnohem lepší. V chladničce vydrží několik dní. Množství je uvedeno pro 8 osob a recept je z Velké kuchařky Viléma Vrabce.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat kotrč | atlas hub
Jak zpracovat kotrč | atlas hub. Kotrč kadeřavý je parazitická, avšak výtečná jedlá houba s trochu netradičním vzhledem. V lese ji můžete na…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.