Jak připravit tvarohové šišky se švestkovou omáčkou | recept
01. Říjen 2021
Tvarohové šišky se švestkovou omáčkou | recept bez cukru. Tvarohové šišky se švestkovou omáčkou jsou méně pracnou alternativou ovocných knedlíků. Je to poměrně rychlé a syté jídlo. Občas si ho mohou dopřát i diabetici, kteří se musejí vyhýbat cukru, dokonale zažene chuť na sladké (soudím podle sebe).
Co je potřeba
Těsto:
250 g měkkého tvarohu v kostce
120 g hrubé mouky
1 žloutek
1 celé vejce
špetka soli
Omáčka:
5 lžic neslazených švestkových povidel
8 švestek
lžička mleté skořice
lžíce rumu
trochu vody na rozředění povidel
1
V misce vypracujeme z tvarohu, mouky, vajec a špetky soli těsto. Je možné, že bude třeba navýšit množství mouky, ale těsto nesmí být moc tuhé, proto přidávejte opatrně a nejvýše 1 lžíci. Mouka je přírodní produkt a není pokaždé stejná, kvalita záleží na mnoha okolnostech, které nemáme možnost ovlivnit.
2
Vypracované těsto vyválejte na pomoučeném válu do dlouhého válečku. Nožem nakrájejte stejně velké kousky.
3
Každý kousek ještě vytvarujte do podlouhlého válečku. Vhoďte je všechny najednou co nejrychleji do vroucí vody. Po opětovném dosažení varu šišky promíchejte ode dna a ztlumte teplotu. Po 4 minutách budou uvařené. Sceďte je a nechte na sítu okapat.
4
Na švestkovou omáčku si připravte švestková povidla a jestliže jsou hustá, zřeďte je trochou vody. Dále si připravte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na kousky. K ochucení budete potřebovat rum a mletou skořici.
5
Všechny ingredience společně prohřejte a dochuťte podle sebe. Pokud bude omáčka příliš kyselá, doslaďte vhodným sladidlem a ihned podávejte s tvarohovými šiškami. Podle uvážení (a chuti) můžete sypat sekanými vlašskými ořechy nebo mandlemi.
Jak připravit boží milosti | recept. Boží milosti jsou staré obřadní pečivo, které se peklo o masopustu, svatbách, Velikonocích nebo Vánocích. Receptu…
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Mimořádně jemný a vláčný zákusek, ve kterém se sladká bílá čokoláda přidaná do smetanově tvarohové nádivky dokonale snoubí s těstem obohaceným pařížsk…
Diskuze k článku