Co je potřeba

Co je potřeba na 2 porce:

  • 2 jablka
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžička perníkového koření
  • hřebíček
1

Jablka k Vánocům takřka neodmyslitelně patří. Jsou také součástí několika vánočních tradic. Vánoční pečená jablka v sobě snoubí nakyslou chuť ovoce spolu s perníkovým kořením, jež obsahuje tradiční vánoční koření – např. skořici, hřebíček, badyán, anýz a zázvor. Jednotlivé druhy koření si samozřejmě můžete sami namíchat.

2

Jaký je postup při výrobě vánočních pečených jablek?

Jablka omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme z nich jádřince. Poté půlky jablek pokapeme citronovou šťávou.

3

V misce smícháme tekutý med, třtinový cukr, perníkové koření, přidáme rozinky a nasekané vlašské ořechy a opět promícháme.

4

Připravenou směsí plníme vydlabaná jablka, která jsme si naskládali do pekáčku či zapékací mísy. Okolo důlku zapícháme hřebíček.

5

Jablka poklademe plátky másla a dáme je péct do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 15 minut.

6

Vánoční pečená jablka podáváme přelitá vanilkovým pudinkem či tvarohem smíchaným s trochou smetany, vanilkovým cukrem nebo třtinovým cukrem a čerstvou vanilkou. Tvaroh či pudink ještě nakonec zakápneme trochou šťávy z pečených jablek.

Tipy

Místo vlašských ořechů můžete použít třeba mandle či lískové ořechy. Rozinky zkuste nahradit jiným sušeným ovocem, skvělé budou např. švestky.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno