Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vánoční pečená jablka | recept

Vánoční pečená jablka | recept. Vánoce nemusí být plné nezdravého a tučného jídla. Zdravější a dietnější alternativou různých vánočních sladkostí a pečiva mohou být pečená jablka. Zkuste si připravit vánoční pečená jablka podle našeho receptu. Jsou plná vánočních vůní a chutí a navíc Vám dodají i nějaké ty vitamíny.

Co je potřeba

Co je potřeba na 2 porce:

  • 2 jablka
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžička perníkového koření
  • hřebíček
  • máslo
1

Jablka k Vánocům takřka neodmyslitelně patří. Jsou také součástí několika vánočních tradic. Vánoční pečená jablka v sobě snoubí nakyslou chuť ovoce spolu s perníkovým kořením, jež obsahuje tradiční vánoční koření – např. skořici, hřebíček, badyán, anýz a zázvor. Jednotlivé druhy koření si samozřejmě můžete sami namíchat.

2

Jaký je postup při výrobě vánočních pečených jablek?

Jablka omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme z nich jádřince. Poté půlky jablek pokapeme citronovou šťávou.

3

V misce smícháme tekutý med, třtinový cukr, perníkové koření, přidáme rozinky a nasekané vlašské ořechy a opět promícháme.

4

Připravenou směsí plníme vydlabaná jablka, která jsme si naskládali do pekáčku či zapékací mísy. Okolo důlku zapícháme hřebíček.

5

Jablka poklademe plátky másla a dáme je péct do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 15 minut.

6

Vánoční pečená jablka podáváme přelitá vanilkovým pudinkem či tvarohem smíchaným s trochou smetany, vanilkovým cukrem nebo třtinovým cukrem a čerstvou vanilkou. Tvaroh či pudink ještě nakonec zakápneme trochou šťávy z pečených jablek.

Místo vlašských ořechů můžete použít třeba mandle či lískové ořechy. Rozinky zkuste nahradit jiným sušeným ovocem, skvělé budou např. švestky.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct vánoční poleno | recept
Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.