Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit veselé vánoční cukroví pro děti | recept

Veselé vánoční cukroví pro děti | recept. Vánoce si asi nejvíce užívají děti. Myslete na ně s vánočním pečivem a udělejte jim něco speciálního. Zkuste třeba cukroví s marshmallow podle následujícího receptu. Mezi dětmi je tato pěnová cukrovinka hodně oblíbená a tak jim určitě uděláte radost.

Co je potřeba

Těsto na sněhuláka:

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • kůra z poloviny citronu

Náplň:

  • čokoládovo-oříšková pomazánka (koupená)

Poleva:

  • 50 g másla
  • 2 hrnky drobných marshmallow
  • gelové potravinářské barvy
  • lentilky

Věnečky:

  • 6 hrnků kukuřičných cornflakes
  • 100 g másla
  • 4 hrnky drobných marshmallow
  • potravinářská barva
  • lentilky, fondán nebo marcipán
1

Z výše uvedených ingrediencí v míse vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Pak ho vyválejte na plát silný asi 2 mm a vykrájejte kolečka nebo oválky, podle toho, jak velké cukroví chcete mít. Kolečka upečte na plechu vyloženém papírem na pečení při teplotě 180 °C. Bude to trvat zhruba 10 minut. Nechte upečené tvary vychladnout a studené slepte po 2 kusech čokoládovo-oříškovým krémem.

2

Povrch slepených koleček se nepravidelně potře rozpuštěnými pěnovými bonbóny ve směsi s máslem tak, aby připomínal tající sníh. Do polevy se přilepí kostička marshmallow jako zbytek (hlava) sněhuláka a několik lentilek (knoflíky). Potravinářskou barvou se dokreslí ruce z klacíků.

3

Na polevu si připravte pánev se silnějším dnem a při nízké teplotě na ní rozpusťte máslo. Ještě než se zcela rozpustí, přidejte marshmallow a za stálého míchání směs zahřívejte. Cukrovinka pomalu taje a spojuje se s máslem. Stále míchejte a nezvyšujte teplotu. Při příliš vysoké teplotě začíná hmota měnit barvu dozlatova. Jakmile je poleva hladká, potahujte s ní pečivo. 

4

Polevu můžete obarvit potravinářskými barvami. Barvy jsou práškové, tekuté i gelové. Já mám nejraději gelové, pracuje se s nimi nejlépe. Na drobné detaily stačí namáčet do gelu párátko a nanášet barvu rovnou na polevu. Pro obarvení většího množství kápněte trochu barvy do polevy, rozmíchejte a pak v práci pokračujte. Barvu přidávejte opatrně po kapkách.

5

Věnečky jsou z kukuřičných lupínků spojených polevou, na kterou jsem popsala postup výroby v bodě č. 3. Lupínky v misce důkladně promíchejte s polevou tak, aby byly všechny obalené. Poté rukama potřenýma olejem formujte kuličky a obrácenou vařečkou udělejte uprostřed otvor. Dotvarujte věneček a nechte zaschnout na pečicím papíru nebo silikonové podložce. Ozdobte lentilkami, obarveným marcipánem nebo fondánem.

6

Recept na polevu z pěnových bonbonů je přeložen z anglického originálu a inspiraci na pečivo jsem čerpala z internetu. Cukroví chutná těm, kdo mají marshmalow v oblibě. Hmota se při práci lepí na ruce, musíte si je mazat olejem. Pracujte rychle, čím je poleva chladnější, tím horší je práce s ní. Doporučuji dělat polevu po částech v menším množství. Za tu radost dětí to ale i přes menší pracovní komfort stojí.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.