Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vietnamské tofu s pečenou zeleninou | recept

Jak připravit vietnamské tofu s pečenou zeleninou | recept. Neuvěřitelně elegantní spojení slaných a sladkých chutí vietnamské kuchyně, s nímž z poměrně nevýrazného tofu připravíte pokrm veskrze delikátní. Navíc s lehkostí Vietnamu vlastní.

Co je potřeba

  • 2 balení tofu bez příchutě (cca 360 g celkem)
  • olej na potření pánve

Na marinádu:

  • 2 lžíce omáčky Hoisin
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje

Na pečenou zeleninu:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě drcený pepř
  • jakákoliv zelenina vhodná k pečení, v množství dle vašich potřeb

(do receptu jsem použila především košťálovou zeleninu: mrkev, brokolici, květák, růžičkovou kapustu, bílé zelí – pečené je opravdu skvostné, a červenou papriku)

 

1

V misce či v hlubokém talíři vidličkou prošlehejte suroviny na marinádu, tedy hoisin omáčku, sójovou omáčku a olej.

2

Okapané tofu nakrájejte na plátky silné půl centimetru a přibližně na 30 minut je naložte do marinády. V polovině doby plátky tofu otočte, aby marináda nasákla i z druhé strany.

3

Zatímco se tofu marinuje, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem očištěnou a na kusy nakrájenou zeleninu. Opravdu můžete použít jakoukoliv  oblíbenou. Mně se k pečení osvědčily tvrdší druhy, tedy kořenová a košťálová zelenina, ale k takto upravenému tofu se náramně hodí i pečený lilek, červená cibule či žampiony.

Zeleninu na plechu pokapejte patřičným množstvím olivového oleje a dle chuti osolte a opepřete.

4

Pečte v předem vyhřáté troubě na 220 ˚C (horkovzdušná trouba 200 ˚C) 20–25 minut do zlatavého opečení.

5

V průběhu pečení zeleniny opečte i marinované tofu, a to na olejem potřené a rozpálené grilovací pánvi, zprudka asi tak 10 minut z obou stran. Zbylou marinádou tofu na pánvi při obracení potírejte.

Poté opečené tofu přesuňte na talíř, přiložte upečenou zeleninu a dle chuti zakapejte hoisin omáčkou či ji rovnou přiložte k namáčení.

Pro větší autentičnost doporučuji do receptu použít sezamový olej místo olivového. Opravdu dokonale podtrhne asijské chutě.

Z takto připravené tofu vytvoříte i úžasný salát, který oceníte především v létě jako lehkou večeři, kdy můžete navíc marinované tofu připravovat přímo na grilu. Po ogrilování jej stačí jen položit na směs listového salátu, přiložit pečivo a máte hotovo.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.