Co je potřeba

  • 600 g starší špaldové vánočky nebo jiného vhodného pečiva
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 300 ml mléka
  • zhruba 110 g třtinového cukru
  • 2 větší jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rozinek
  • mletá skořice, případně i mletý muškátový oříšek či květ, kousek vanilkového lusku či BIO vanilkový cukr
  • máslo na vymazání formy či zapékací mísy
1

Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je klidně i se slupkou na tenké plátky. Plátky jablek zasypeme 3 lžícemi třtinového cukru a skořicí a promícháme je s citronovou šťávou.

2

Tvaroh promixujeme s 60 g třtinového cukru a případně i s trochou mléka či smetany, pokud použijeme tvaroh v kostce.

3

V míse rozšleháme vejce s mlékem, vnitřkem vanilkového lusku a 2 lžícemi třtinového cukru a do tekutiny posléze namáčíme na tenké plátky nakrájenou vánočku. Do máslem vymazané formy klademe namočené plátky vánočky a utvoříme z nich celé dno žemlovky.

4

Vánočku pomažeme tvarohovou náplní, na kterou následně položíme pokrájená jablka. Zasypeme je rozinkami a nakonec vytvoříme poslední vrstvu ze zvlhčené vánočky.

5

Zbylou vaječnou směsí žemlovku zalijeme a dáme ji péct asi na 40 minut (do zezlátnutí) do trouby vyhřáté na 180°C.

Žemlovku podáváme teplou, ovšem skvěle chutná i za studena.

Tipy
  • Do žemlovky můžete přidat také vlašské nebo jiné ořechy.
  • Pro zlepšení vzhledu žemlovky je možné asi 5 minut před koncem pečení poslední vrstvu vánočky dozdobit dotuha ušlehanými bílky a plátky mandlí a následně žemlovku dopéct.
  • Jablka lze nahradit i jiným ovocem (např. meruňkami, broskvemi, jahodami, švestkami apod.).
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno