Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravou plněnou máslovou dýni | recept

23. Září 2019

Plněná máslová dýně | recept. Dýně je velmi vděčný a všestranně využitelný druh zeleniny. Máslová dýně se díky své chuti hodí nejen do sladkých, ale také do slaných pokrmů a navíc její dužina neobsahuje velké množství semínek. V následujícím článku naleznete zdravý recept na máslovou dýni plněnou tofu, quinoou, rajčaty a sýrem. Ingredience je však možné upravit podle potřeby.

Co je potřeba

  • 1 máslová dýně
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velké rajče
  • 100 g uzeného či marinovaného tofu
  • 100 g uvařené quinoy nebo čiroku
  • 100 g strouhaného sýra (hodí se např. parmezán, gouda, ale klidně i niva či balkánský sýr)
  • sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
1

Dýni podélně rozpůlíme, vyjmeme z ní semínka a poté ji na řezu osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a potřeme 1 lžící olivového oleje. Dáme ji péct na 20–30 minut (dokud nezměkne) do trouby vyhřáté na 180 °C. Následně vydlabeme dužinu, aby vznikl dostatečný prostor pro náplň.

2

Na zbývajícím olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a posléze i na plátky pokrájený česnek. Přidáme na kostičky nakrájené tofu a orestujeme jej ze všech stran. Poté do pánve nasypeme na kousky pokrájené rajče a podusíme ho do změknutí.

3

Nakonec do směsi vmícháme polovinu dýňové dužiny, kterou jsme si nakrájeli na menší kousky, a vařenou quinou nebo čirok. Vše ochutíme solí, pepřem a bylinkami.

4

Směsí naplníme předpečenou dýni a vrátíme ji do trouby na dalších 15 minut. Dýni 5 minut před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem a necháme jej zapéct (pokud má Vaše trouba funkci grilu, můžeme ji využít). Plněnou dýni servírujeme nejlépe ihned, s čerstvou zeleninou či zeleninovým salátem.

  • Z bylinek se k dýni skvěle hodí především rozmarýn, šalvěj, tymián či petrželka.
  • Do náplně je možné přidat i jiné druhy zeleniny – např. brambory, hrášek, papriku, mrkev, řapíkatý celer nebo také olivy či žampiony. 
  • Zbylou dýňovou dužinu můžete využít k přípravě polévky, rizota, bramborovo-dýňové kaše apod.
  • Tofu lze nahradit šunkou či mletým masem.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články