Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zelný salát s pomerančem | recept

Zelný salát s pomerančem | recept. Zelí je v našich končinách tradiční zeleninou. Naši předci jej nakládali na zimu a díky tomu měli i v těchto chladných měsících přísun vitamínu C, který je v zelí hojně zastoupen. V dnešní době sice není třeba dělat zásoby na zimní část roku, ale přesto je dobré občas některé z těchto stravovacích tradic oprášit. Zelí lze konzumovat v mnoha různých podobách. V syrovém stavu je vhodné ho použít jako hlavní složku salátů. V tomto receptu je zelí doplněno (sice netradičním) pomerančem, dále mrkví a červenou cibulí. Ty salátu dodávají specifickou chuť, a díky barevnému kontrastu plní i estetickou funkci.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

- půlka menší hlávky zelí (ideálně bílého, ale lze použít i červené)
- 1 pomeranč
- 1 mrkev
- 1 malá červená cibule

Na zálivku si připravte:

- 1 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- půl lžíce balzamikového octa
- šťáva z půlky citronu
- sůl a pepř

1

Nejprve si připravíme zelí. Zelí překrojíme na čtvrtiny a nakrouháme ho na co nejjemnější proužky, pokud máte kruhadlo, tak zelí zpracujte na něm. Poté ho vhodíme do větší a hlubší mísy.

2

Mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme ji k zelí. Cibuli zbavíme slupky a nakrájíme na tenké proužky, aby salát jemně dochutily a příliš nekřupaly. Poté cibuli také nasypeme k ostatní zelenině.

3

Nakonec oloupeme pomeranč, překrojíme ho na čtvrtiny a pak krájíme na slabé plátky. Takto připravený pomeranč přidáme do mísy a všechnu zeleninu společně s pomerančem důkladně promícháme.

4

Následně si přichystáme zálivku. Půlku citronu opláchneme a vylisujeme z něj všechnu šťávu. V menší misce pomocí metličky prošleháme med s olivovým olejem, balzamikovým octem a nakonec přilijeme ještě citronovou šťávu. Šleháme, dokud se všechny ingredience nespojí v hladkou emulzi. Pokud máte raději kyselejší zálivku, tak upravte množství octa.

5

Zálivkou přelijeme salát, osolíme a opepříme, promícháme ho a vložíme do lednice, aby se před podáváním vychladil. V chladu vám tento salát vydrží až tři dny. Salát je vhodný jako příloha k pečenému masu, doplněný pečivem poslouží i jako lehký oběd.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.