Přejít k hlavnímu obsahu

Jak a proč je zdravé ghí

12. Květen 2022

Ghí možná už dávno znáte a používáte, ale pod jiným názvem. U nás se totiž tradičně používá tzv. přepuštěné máslo. Přepuštěné máslo je vlastně náš název pro indické ghí. Ghí je zajímavé tím, že ho lze uchovávat při pokojové teplotě a při takovém uchovávání má údajně větší léčebné účinky. Navíc čím déle je skladováno, zraje a má lepší účinky.

1

Jak vznikne ghí

Ghí (přepuštěné máslo) se připravuje z kravského másla. Vyrábí se zahříváním kravského másla, kdy dojde k oddělení tuku od pevných mléčných částic.

2

Vlastnosti ghí

I když se ghí připravuje z másla, má jiné vlastnosti než máslo.

  • Ghí se dobře roztírá,
  • na rozdíl od normálního másla se nepřepaluje, má vyšší kouřový bod,
  • zlepšuje stravitelnost a chuť jídla.
3

Jak a proč je zdravé ghí

Podle ajurvedské medicíny má ghí řadu léčivých účinků.

  • Posiluje imunitu.
  • Posiluje nervovou soustavu a duševní pohodu.
  • Podporuje vstřebávání živin a zvyšuje nutriční hodnotu potravin.
  • Podporuje proudění tekutin našeho těla.
  • detoxikační účinky, neboť na sebe váže toxiny rozpustné v tucích a odvádí je z těla.
  • regenerační účinky a bojuje se stárnutím.
4

Výroba ghí

Vzhledem k léčivým účinkům a výhodám použití ghí, stojí za úvahu si ho doma připravit. Jeho příprava je snadná, proto ji doporučuji zkusit.

Jak můžete použít ghí

  • Do pomazánek,
  • do sladkých moučníků a obilných kaší, pokrm získává oříškovou chuť,
  • do základu dušených zeleninových směsí, polévek, na pečení, smažení, restování,
  • mazat na chleba atd.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo
Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo | rady a tipy. Přepuštěné máslo, které možná znáte také pod indickým názvem ghí, je máslo očištěné od vody, mléč…
Jak bezpečně smažit a péct
Vybrat si v nabídce olejů ten vhodný pro smažení a pečení není úplně jednoduché. Důležitým faktorem je stabilita oleje při vysokých teplotách a jeho k…
Jak připravit ghí
Ghí | postup přípravy. Ghí je indický název pro tzv. přepuštěné máslo. I u nás je tato úprava másla tradičně používaná. Připravuje z kravského másla a…
Jak se vyznat v pečivu
Jak se vyznat v pečivu | rady a tipy. V obchodech nalezneme obrovské množství různých druhů pečiva. Co ale vlastně znamenají všechny ty názv…
Jak a proč využít karob
Karob je plod rohovníku obecného. Karobu se též říká svatojánský chléb. Díky své přirozeně sladké chuti je karob často využíván jako náhražka kakaa. J…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.