Co je potřeba

Co je potřeba na omeletu z masáků:

mladé klobouky růžovek

olej sůl, pepř, kmín

vajíčka

strouhaný sýr

pažitka nebo zelená petržel

1

Muchomůrka růžovka je široce rozšířený a hojný druh muchomůrky. V lesích se objevuje v období od června do října. Roste v listnatých i jehličnatých lesích, jednotlivě ale i ve větších skupinách. Klobouk bývá až 15 cm široký. V mládí je téměř kulovitý, v dospělosti plochý. Barva klobouku je značně proměnlivá, podle prostředí, ve kterém roste. Bývá světle růžový, masově růžový, nahnědlý a pokrývají ho bělavé, nažloutlé nebo růžové zbytky plachetky,( tzv. bradavky), která kryla lupeny mladé plodnice. Okraj klobouku může být někdy rýhovaný. Ale pozor! Nápadně rýhovaný okraj má jedovatá muchomůrka tygrovaná. Pokožka klobouku se dá snadno sloupnout, pod ní je bělavá dužina, která růžoví. Lupeny jsou bílé, husté, měkké a volné. V místech okousaných od zvěře nebo hmyzu mají narůžovělou barvu.

2

Třeň je šedý, bílý nebo růžový, jemně plstnatý. Je zakončen nápadnou kuželovitou hlízou a někdy jsou na něm okolo bradavčité pruhy. Na horní části třeně je velký bílý prsten, nápadně rýhovaný - plisovaný. Toto je důležitý znak masáka, jiné muchomůrky takový prsten nemají. Dužnina je měkká, bílá a na řezu se zbarvuje růžově. Chuť a vůně je příjemná. Pokud si nejsme jisti tím, že je to masák, houbu neochutnáváme. I smrtelně jedovatá muchomůrka zelená má příjemnou chuť!

3

Jestliže jsme se naučili masáka poznávat a zkušený houbař nebo v houbové poradně nám úlovek schválili, vyzkoušejte například omeletu z masáků.

Omeleta z masáků | recept

Mladé klobouky růžovek oloupeme a rozkrájíme na poloviny. Na pánvi rozehřejeme olej a po celé ploše rozložíme houby. Osolíme, opepříme a pokmínujeme. Opečeme po obou stranách dorůžova. Když okraje začnou červenat, zalijeme je rozšlehanými vejci. Necháme chvilku ztuhnout a posypeme strouhaným sýrem a pokrájenou pažitkou nebo zelenou petrželí. Po dohotovení přesuneme na talíř, dozdobíme dle fantazie a podáváme s pečivem.

4

Zkusit můžete také pokrájené růžovky přidat do klasického bramborákového těsta a usmažit. Budete překvapeni chutí. Muchomůrka růžovka se v kuchyni hodí skoro na všechno, pouze na sušení je méně vhodná. Usušená se velmi drobí.

Tipy

Stejně tak jako bedla, je růžovka výborná jen poprášená moukou, osolená a opečená na sádle.

Varování
  • Houby jsou těžce stravitelné a v žaludku leží dlouho. Neměly by se konzumovat na noc.
  • Vždy sbíráme jen ty druhy hub, které bezpečně známe!

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (7 votes)