Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si doma připravit utopence s vejci | recept

Jak si doma připravit utopence s vejci | recept. Česká špekáčková specialita, tentokrát nápaditě doplněná o uvařená vajíčka. Ta dokonale nasají výraznou chuť kořeněné zálivky i přidaných feferonek a společně s tradičními buřty a ostrou cibulí vytvoří netradiční, ale opravdu vynikající pochoutku k pivu a kousku čerstvého pečiva.

Co je potřeba

  • 250 g špekáčků
  • 4 natvrdo uvařená vajíčka
  • 2 červené cibule
  • 3 čerstvé feferonky

Na nálev:

  • 200 ml jablečného octa
  • 150 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 15 kuliček pepře
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • ½ lžičky kajenského pepře
1

V hrnci přiveďte k varu vodu, ocet, sůl a veškeré koření. Společně dvě minuty povařte a nechejte chladnout.

2

Špekáčky mezitím nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, cibuli na tenká půlkolečka, oloupaná vajíčka a feferonku překrojte na polovinu. Z feferonky odstraňte semínka.

3

Následně do čisté sklenice vrstvěte cibuli, vajíčka, špekáčky – takto pokračujte do vyčerpání všech surovin. Do boku sklenice v průběhu plnění vsuňte rozpůlené feferonky.

4

Naplněné sklenice zalijte nálevem i s kořením, případně dolijte převařenou vodou tak, aby bylo vše ponořené, zavíčkujte. Nechejte v pokojové teplotě pět dní odležet (v lednici sedm dní) a poté se již můžete těšit na úžasné, vajíčky zpestřené utopence.

Chutím se v tomto receptu meze nekladou, a proto neváhejte a utopence doplňte například plátky česneku, zázvoru, křenu i čili papričkami, lze i nakrouhaným zelím nebo okurkami.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak naložit utopence | recept
Jak naložit utopence | recept. Jak je možné utopence naložit? Co si pro naložení utopence přichystat? Základem hospodského receptu na utopence s cibul…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.