Co je potřeba

Na naložený Hermelín:

  • 4 Hermelíny
  • 8 stroužků česneku
  • 15 kuliček jalovce
  • špetka mletého pepře
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • 1 kávová lžička rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • feferonky
  • slunečnicový olej

Na utopence ─ dávka na láhev o objemu 4 l:

  • 2 kg špekáčků
  • plnotučná hořčice
  • pálivá paprika
  • mletý pepř
  • cibule

Nálev:

  • 1/2 l 8% octa
  • 1/2 l vody
  • balíček Deka
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
  • 6 bobkových listů
  • špetka zázvoru
  • špetka tymiánu
1

Naložený Hermelín: Hermelín podélně rozpůlíme a jednu polovinu poklademe česnekem nakrájeným na tenké plátky. Druhou polovinu sýra posypeme jalovcem rozdrceným v hmoždíři, pepřem a jemně pokrájenými čerstvými bylinkami. Nemáme-li možnost sehnat čerstvé bylinky, použijeme sušené.

2

Okořeněné plátky Hermelínu naskládáme do sklenice, přidáme bobkové listy, feferonky a zalijeme slunečnicovým olejem. Slunečnicový olej je nejvhodnější, má jemnou neutrální chuť. Při použití olivového oleje musíte počítat s výraznější a specifickou chutí tohoto oleje. Nádobu volíme velkou tak, aby se tam sýr vešel těsně, abychom nemuse-li zalévat příliš velkým množstvím oleje. Za pět dní můžete konzumovat.

3

Utopenci: Na utopence si nejprve svaříme nálev. Všechny potřebné suroviny spolu 10 minut povaříme. Nálev necháme vystydnout a připravíme si uzeninu.

4

Špekáčky podélně nakrájíme a do zářezů nasypeme mletou papriku, pepř a vložíme proužek cibule. Místo mleté papriky můžeme použít nakrájený paprikový lusk. Povrch špekáčků potřeme hořčicí a do sklenice klademe střídavě vrstvu cibule pokrájené na kolečka a vrstvu uzeniny. Cibulí nešetříme. Zdobíme paprikou, pórkem a bobkovým listem. Poslední vrstva v láhvi by měla být cibulová. Zalijeme vlažným nálevem a necháme v chladu a temnu rozležet 10 dní.

Tipy

Špekáčky se mohou nakládat i do pivního láku. Místo cibule je dobré také kysané zelí. Hermelín se může potírat pálivou paprikovou pastou a naložit do směsi kečupu a oleje. Nebojte se experimentovat s kořením.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.833335
Average: 3.8 (6 votes)