Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si naložit hermelín a špekáčky | recept

Jak si naložit hermelín a špekáčky | recept

Naložené špekáčky ─ utopenci | recept patří ke specialitám, které dostanete téměř v každé české venkovské hospodě. V mnoha domácnostech se utopenci připravují na různé oslavy, jako malá chuťovka. Aby se pochoutka povedla, nesmí se šetřit na kvalitě hlavní suroviny, špekáčků. Dejte pozor, ať koupíte opravdu tradiční špekáčky a ne náhražky, kterých jsou obchody plné. Druhý recept na naložený sýr hermelín, je také klasika. V obchodech je drahý a je lepší naložit si ho doma podle svých chuťových preferencí. Nakládat se mohou i jiné druhy sýrů, doporučuji balkánský.

Co je potřeba

Na naložený hermelín:

  • 4 hermelíny
  • 8 stroužků česneku
  • 15 kuliček jalovce
  • špetka mletého pepře
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • 1 kávová lžička rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • feferonky
  • slunečnicový olej

Na utopence ─ dávka na láhev o objemu 4 l:

  • 2 kg špekáčků
  • plnotučná hořčice
  • pálivá paprika
  • mletý pepř
  • cibule

Nálev:

  • 1/2 l 8% octa
  • 1/2 l vody
  • balíček Deka
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
  • 6 bobkových listů
  • špetka zázvoru
  • špetka tymiánu
1

Naložený hermelín: hermelín podélně rozpůlíme a jednu polovinu poklademe česnekem nakrájeným na tenké plátky. Druhou polovinu sýra posypeme jalovcem rozdrceným v hmoždíři, pepřem a jemně pokrájenými čerstvými bylinkami. Nemáme-li možnost sehnat čerstvé bylinky, použijeme sušené.

Naložený hermelín: hermelín podélně rozpůlíme a jednu polovinu poklademe česnekem nakrájeným na tenké plátky. Druhou polovinu sýra posypeme jalovcem rozdrceným v hmoždíři, pepřem a jemně pokrájenými čerstvými bylinkami. Nemáme-li možnost sehnat čerstvé bylinky, použijeme sušené.
2

Okořeněné plátky hermelínu naskládáme do sklenice, přidáme bobkové listy, feferonky a zalijeme slunečnicovým olejem. Slunečnicový olej je nejvhodnější, má jemnou neutrální chuť. Při použití olivového oleje musíte počítat s výraznější a specifickou chutí tohoto oleje. Nádobu volíme velkou tak, aby se tam sýr vešel těsně, abychom nemuseli zalévat příliš velkým množstvím oleje. Za pět dní můžete konzumovat.

Okořeněné plátky hermelínu naskládáme do sklenice, přidáme bobkové listy, feferonky a zalijeme slunečnicovým olejem. Slunečnicový olej je nejvhodnější, má jemnou neutrální chuť. Při použití olivového oleje musíte počítat s výraznější a specifickou chutí tohoto oleje. Nádobu volíme velkou tak, aby se tam sýr vešel těsně, abychom nemuseli zalévat příliš velkým množstvím oleje. Za pět dní můžete konzumovat.
3

Utopenci: Na utopence si nejprve svaříme nálev. Všechny potřebné suroviny spolu 10 minut povaříme. Nálev necháme vystydnout a připravíme si uzeninu.

Utopenci: Na utopence si nejprve svaříme nálev. Všechny potřebné suroviny spolu 10 minut povaříme. Nálev necháme vystydnout a připravíme si uzeninu.
4

Špekáčky podélně nakrájíme a do zářezů nasypeme mletou papriku, pepř a vložíme proužek cibule. Místo mleté papriky můžeme použít nakrájený paprikový lusk. Povrch špekáčků potřeme hořčicí a do sklenice klademe střídavě vrstvu cibule pokrájené na kolečka a vrstvu uzeniny. Cibulí nešetříme. Zdobíme paprikou, pórkem a bobkovým listem. Poslední vrstva v láhvi by měla být cibulová. Zalijeme vlažným nálevem a necháme v chladu a temnu rozležet 10 dní.

Špekáčky podélně nakrájíme a do zářezů nasypeme mletou papriku, pepř a vložíme proužek cibule. Místo mleté papriky můžeme použít nakrájený paprikový lusk. Povrch špekáčků potřeme hořčicí a do sklenice klademe střídavě vrstvu cibule pokrájené na kolečka a vrstvu uzeniny. Cibulí nešetříme. Zdobíme paprikou, pórkem a bobkovým listem. Poslední vrstva v láhvi by měla být cibulová. Zalijeme vlažným nálevem a necháme v chladu a temnu rozležet 10 dní.

Tipy

Špekáčky se mohou nakládat i do pivního láku. Místo cibule je dobré také kysané zelí. Hermelín se může potírat pálivou paprikovou pastou a naložit do směsi kečupu a oleje. Nebojte se experimentovat s kořením.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak ugrilovat sýr | recept
Jak ugrilovat sýr | recept
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…
Jak připravit kopřivové pesto | recept
Jak připravit kopřivové pesto | recept
Kopřivové pesto | recept. Pesto je hustá směs bylinek, oleje, ořechů a semínek, soli, česneku a sýra. Slouží k ochucení těstovin nebo salátů. Pesto lz…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.