Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vyrobit domácí bylinné extrakty (tinktury)

Bylinné extrakty neboli tinktury jsou jedním ze způsobů, jak využít léčivých vlastností bylin a jsou velice účinné. Obsahují vysokoprocentní alkohol – více než 40%, proto se užívají po kapkách ředěné vodou nebo čajem. Díky alkoholu a správnému skladování nám tinktura vydrží i několik let. Pojďme si ukázat základní postup, jak při výrobě tinktur postupovat v domácím prostředí spolu s receptem na extrakt z pampeliškového kořene.

Co je potřeba

  • čerstvé nebo sušené byliny v poměru 1:5 k alkoholu (např. 200 g bylin na 1 litr alkoholu)
  • 40-45% alkohol (např. vodka)
  • 2 sklenice s víkem (např. zavařovačky) a 1 tmavá sklenice k uchování tinktury
  • kousek plátna nebo jemné sítko
  • 10 dní trpělivosti
1

Jaké části rostliny použít? Nejlépe čerstvé listy, pupeny, semena, klíčky nebo kořeny, to záleží na konkrétní bylince. Sušené byliny pak co nejdříve po usušení.

2

Postup

Bylinky opereme pod tekoucí vodou, případně ponoříme do vody a necháme chvíli odležet a vyplavit případné broučky. Kořeny důkladně očistíme. Listy a kořeny můžeme nakrájet na drobno. Dáme do sklenice a zalijeme minimálně 40% alkoholem, tak aby byly všechny části ponořené. Obsah alkoholu se doporučuje v rozmezí 40 až 45 %, může být až 60 %, ale ne více, protože by bylinku spálil.

3

Sklenici dáme na tmavé místo a necháme při pokojové teplotě stát 5 dní (pokud necháme déle, vůbec to nevadí). Každý den protřepeme.

4

Poté obsah přecedíme přes plátýnko nebo jemné sítko do čisté sklenice s tím, že šťávu z rostlin pořádně vymačkáme. Tekutinu necháme stát opět v uzavřené nádobě na tmavém místě 5 dní.

5

Po deseti dnech máme tinkturu hotovou. Přecedíme ji opět, nyní však do tmavé sklenice s dobře těsnícím víčkem a uchováváme na tmavém a chladném místě. Vydrží až 2 roky.

Dávkování: obecně se doporučuje 30 kapek 3x denně, ale záleží na konkrétní bylince a také na vašem zdravotním stavu. Tinktury jsou silnější než výluhy (čaje), proto se hodí pro intenzivní léčbu. A protože platí všeho s mírou, i v tomto případě není vhodné užívat tinktury dlouhodobě.

6

Recept na extrakt z kořene pampelišky lékařské (Taraxacum officinale)

Kořeny sbíráme časně z jara nebo na podzim před prvními mrazíky (říjen, případně listopad), tehdy totiž obsahují nejvíce účinných látek. Kořen vyryjeme, nať odstřihneme, očistíme kartáčkem a pořádně omyjeme. Nakrájíme nebo necháme celé. Dáme do sklenice a zalejeme alkoholem a postupujeme dle návodu výše.

Použití: Užíváme 20 až 30 kapek 3x denně.

Účinky: podporuje funkci jater, žlučníku a ledvin, čistí krev, močopudný, při potížích s trávením, protirakovinné účinky.

Upozornění: Před užíváním tinktury se raději poraďte se svým lékařem. Pozor při žlučníkových kamenech, obstrukcích žlučovodů, vředů žaludečních a dvanácterníkových, alergii na inulin a pampelišku. Extrémní dávky mohou přivodit žaludeční nevolnost, průjem nebo kožní vyrážku.

Extrakt z bršlice kozí nohy napomáhá vylučování solí kyseliny močové a proto pozitivně účinkuje při revmatismu a dně.

Extrakt z kopřivových listů pomáhá např. při vypadávání vlasů. Používáme jej tak, že 3 lžíce extraktu zředíme s 250 ml vody a vtíráme do pokožky hlavy.

Používejme pouze jedlé rostliny a ty, které velmi dobře známe. Lehce může dojít k jejich záměně.

Před užitím extraktů se poraďte se svým lékařem. Pozor u těhotných a kojících žen. Je třeba také myslet na to, že obsahují vysokoprocentní alkohol.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Radka kořenářka | Zobrazit autorská práva

fotoarchív autorky

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat a využít estragon
Jak pěstovat a využít estragon | rady a tipy. Pelyněk estragon (nebo také pelyněk kozalec) je aromatická bylinka využívaná především k dochucení octa…
Jak pěstovat muchovník
Možná už jste o muchovníku někdy slyšeli. Zahrnuje několik druhů, například m. olšolistý, Lamarkův či kanadský. Stále se u nás jedná o poměrně exotick…
Jak zpracovat hložinky | recepty
Jak zpracovat hložinky | recepty. Malé červené plody hlohu obecného neboli hložinky právě dozrávají. Pokud si nevíte rady, jak je zpracovat, máme pro…
Obrázek není k dispozici
Jak vyzrát na migrénu přírodní cestou
Trápí vás bolesti hlavy nebo migréna a nechcete stále užívat tablety na bolest? Zkuste využít sil přírody a ulevit své migréně přírodní cestou. Jak vy…