Co je potřeba

  • bylinky
  • ostatní potřeby dle zvoleného postupu zpracování
1

Sušení bylinek

Sušení je nejstarším způsobem uchovávání bylinek. Bylinky k sušení sbíráme suché za slunečného dne. Rostlina nesmí být napadena škůdci, musí být v bezvadném stavu. Případné nažloutlé listy otrháme. Bylinky svážeme do menších svazků a zavěsíme na tmavé čisté místo s proudícím vzduchem. Ke svazování je nejlepší obyčejná gumička. Jak stonky vysychají, gumička se smršťuje a zavěšený svazek stále drží pohromadě. Jakmile bylinka uschne tak, že chrastí, oddělíme sdrhnutím lístky od stonků. Lístky uchováváme ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě. Zachovají si hezkou barvu a vůni. Sušení je možné i v elektrické sušičce. K sušení se hodí tymián, majoránka, oregano, máta, saturejka, libeček, celerová nať. Petržel kudrnka ztrácí sušením vůni, lepší je sušit hladkolistou variantu. Sušené bylinky skladujeme 1 rok, starší ztrácejí účinnost.

2

Zmrazování bylinek

Umyté bylinky pokrájíme nožem na menší kousky, mohou se mrazit i vcelku nebo rozmixované na pyré. Vložte je do nádobky určené k zmrazování, napěchujte a uzavřete. Pak odebírejte potřebné množství, správně zmrazené bylinky zůstanou krásně sypké. Další způsob je zmrazování v nádobkách na výrobu ledových kostek. Nasekané bylinky v nich zalijeme vodou nebo vývarem a kostky pak vhodíme do připravovaného pokrmu bez rozmrazování. Bylinkové ledové kostky každou zvlášť zabalíme do alobalu a skladujeme v sáčku nebo vhodné nádobě. Pro zmrazování se hodí všechny bylinky, ale zejména ty, které sušením ztrácejí aroma. Je to např. kopr, pažitka, meduňka, šťovík, medvědí česnek.

3

Bylinky v octě nebo oleji

Olej a ocet mají konzervační účinky. Aroma a léčivé látky rostlin po určité době louhování přecházejí do tekutiny a budeme mít vlastně ochucený olej a bylinkový ocet. Příprava je jednoduchá. Čisté bylinky vložíme do vymytých lahví a zalijeme vinným nebo jablečným octem, popř. olivovým nebo slunečnicovým olejem. Žádná část rostliny nesmí vyčnívat ven, plesnivěla by. Lahve neplníme až po hrdlo, necháme volný prostor, abychom obsah mohli protřepávat. Lahve protřepávejte jednou denně. Nechte je stát v pokojové teplotě. Ocet bude aromatizovaný přibližně po 3 týdnech, olej po 6 týdnech. Olej skladujte v tmavých sklenicích v chladu. Pokud nenajdete vhodnou tmavou lahev, obalte obyčejnou lahev alobalem. Na ocet je vhodný pelyněk estragon, kopr, bazalka, oregano. Na olej je výborný tymián, pelyněk brotan, šalvěj, rozmarýn, levandule.

4

Bylinky v soli

Solením také uchováme bylinky v zeleném stavu. Nevýhodou tohoto způsobu konzervace je omezené použití, kvůli přílišné slanosti. Na 1 díl soli přidejte 4 díly bylinek, promíchejte a napěchujte do sklenic. Pevně uzavřete a uložte na chladné a tmavé místo, ale ne do chladničky. K nakládání do soli se hodí pažitka, petržel, libeček, celerová nať.

5

Bylinkové máslo

Nasekané bylinky utřeme s máslem a zamrazíme v menších nádobkách. Já zamražuji ve formičkách na košíčky, pak vyklopím a skladuji v sáčku v mrazničce. Bylinkové máslo se používá k ochucení hotových jídel, grilovaných mas nebo jako pomazánka na pečivo. Na bylinkové máslo je nejlepší vytvořit si směs bylinek a přidat stroužek česneku a trochu soli. Můžete si vytvořit nespočet variant.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)