Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí BBQ omáčku | recept

Domácí BBQ omáčku | recept. Barbeque omáčka je nejrozšířenější omáčkou k rybám, grilovanému masu, používá se jako marináda nebo na potírání grilovaných mas. BBQ omáčku si snadno vyrobíte sami doma, jednotný předpis neexistuje, vyrábí se v různých variantách s rozmanitými příchutěmi. Společným základem je ale cibule, česnek, rajčatové pyré a vinný ocet. Správná barbeque omáčka má červenohnědou barvu a sladkokyselou chuť.

Co je potřeba

  • 1 středně velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 chilli papričky
  • 50 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150 ml kečupu
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce tmavého cukru
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 200 ml černého piva
  • pepř
  • sůl
1

Cibuli, česnek a feferonky najemno nakrájejte a 10 minut míchejte na rozpuštěném másle s olejem. Cibule ani česnek nesmějí zhnědnout.

2

Do zpěněné směsi na pánvi přidáme hořčici, med a cukr. Promícháme, necháme spojit a přidáme všechny ostatní suroviny. Jen pepř a sůl necháme stranou, ty přidáme až nakonec. Nyní vše necháme vařit za občasného promíchání asi 45 minut.

3

Po 45 minutách by měla být směs zredukována asi o 1/3 a měla by být hustá. Podle vlastní chuti osolte a přidejte mletý pepř. Omáčku přeceďte přes síto a uskladněte v chladničce nebo ihned použijte. V chladničce vydrží asi 14 dní, trvanlivost prodloužíte sterilací.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články