Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat francouzské vánoční polínko | recept

Jak udělat francouzské vánoční polínko | recept. Umění kulinářství Francouzů je opravdu neuvěřitelné. Mezi tradiční pokrmy patří vánoční krůta (la dinde de Noel) a tzv. vánoční poleno (le buche de Noel). Jedná se o dezert s čokoládovou polevou ve tvaru polínka. Dárky ve Francii nosí Otec Vánoc (Pere Noël) a první vánoční stromeček se objevil roku 1521 v Alsasku. Už staří Keltové používali stromy k dekoraci během zimního slunovratu. Považovali je za symbol života.

Co je potřeba

200 g prosáté polohrubé mouky
5 vajec
20 g kakaa
180 g cukru
tuk na vymazání
marcipán na zdobení
krém:
2 balíčky čokoládového pudinkového prášku
5 dl mléka
50 g másla
80 g cukru

1

Vejce s cukrem utřeme do pěny a k ní přimícháme mouku a kakao.

2

Směs rozetřeme na vymazaný plech a pečeme 4 až 5 minut při 200 °C.

3

Připravíme krém: Z dvou balíčků pudinkového prášku s čokoládovou příchutí uvaříme pudink, necháme vychladnout, přidáme mléko, máslo a cukr a umícháme hladký krém.

4

Upečené těsto položíme na vlhkou utěrku, potřeme částí krému, utěrku s těstem zarolujeme a dáme vychladnout.

5

Roládu vyjmeme z utěrky, povrch potřeme zbylým krémem a dozdobíme marcipánem.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat dvoubarevné roládky | recept
Jak udělat dvoubarevné roládky | recept. Vyzkoušejte také hnědý přírodní cukr – cukroví tak získá hezkou barvu a výraznější chuť. Dvoubarevné roládky…
Jak upéct cukroví miništoly | recept
Cukroví miništoly | recept. Toto cukroví se sice jmenuje miništola, ale s pravou vánoční německou štolou nemá mnoho společného, jen tvar a některé ing…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.