Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat maďarskou fazolovou polévku | recept

Maďarská fazolová polévka se vaří na víc způsobů, ale vždy musí obsahovat atribut Maďarska – kvalitní mletou papriku. Náš recept na maďarskou fazolovou polévku je uzpůsoben českým podmínkám. Ba co víc – nabízíme návod, jak udělat maďarskou fazolovou polévku v „polních“ podmínkách. Recept bude vyhovovat například i studentskému rozpočtu. Snad se maďarští kuchaři nebudou hněvat.

Co je potřeba

  • cibule
  • česnek
  • klobása
  • slanina
  • uvařené nebo sterilizované fazole
  • těstoviny
  • mletá červená paprika
1

V maďarské fazolové polévce bývá skoro vždy maďarská klobása. Protože jsou klobásy z kvalitního masa, není třeba je před použitím opékat, jako se to (pro jistotu) dělá s českými uzeninami vkládanými do polévek. V maďarsku se prodávají klobásy různých druhů, některé mají podobu točeného salámu (kabanosu), jiné jsou v párech. A některé dokonce ani neobsahují papriku. Klobásy malých výrobců se v Maďarsku prodávají mimo jiné na tržnicích. Lze tam koupit i slaninu či vepřové (uzené), které by měly v pravé maďarské fazolové polévce být.

2

Naši trochu ošizenou maďarskou fazolovou polévku začneme osmažením základu – na drobné kousky nakrájeného špeku (asi pět deka) a jedné velké cibule. Když je špek vysmažený a cibule zlatá, přidáme dvě lžíce (dobré) mleté papriky. Kvalita maďarské mleté papriky nespočívá v její pálivosti, ale v plné skutečně paprikové chuti. Při cestách do Maďarska bychom neměli zapomenout koupit si ji.

3

Papriku rozmícháme s cibulí – v tuku se uvolní její barvivo. Pak bychom měli cibuli zalít vývarem, v němž se vařilo vepřové koleno nebo uzené maso, přisypat fazole a uvařit je do měkka. V naší zkrácené variantě zalejeme cibuli litrem vody a vysypeme do ní konzervu červených fazolí ve slaném nálevu, i s nálevem. Nebo použijeme vlastní uvařené fazole, které jsme si uložili do mrazáku při předchozím vaření fazolí. Deset minut budeme vařit.

4

Mezitím si připravíme těstovinu do polévky, protože maďarská fazolová polévka někdy bývá s těstovinou. Do misky rozklepneme vajíčko, přisypeme hrubou mouku a vypracujeme co nejtvrdší těsto (mouku podle potřeby přidáváme). Do těsta nepatří žádná tekutina. Těsto umačkáme do hroudy a na struhadle s velkými oky je postupně kolem dokola ostrouháváme. Znovu zmačkáme, a tak stále. Vaječné strouhání rozprostřeme po tácu, aby trochu oschlo.

5

Rozetřeme tři stroužky česneku a oloupeme jednu velkou nebo dvě menší klobásy (asi 200 gramů). Jestliže máme klobásu v tenkém střívku, loupat ji nemusíme. Klobásu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Kdybychom klobásu neměli, nahradíme ji polosuchým nebo paprikovým salámem, ale nikoliv jemným párkem nebo měkkým salámem.

6

Klobásu a česnek dáme do polévky. Přisypeme drobení a prováříme. Maďarskou fazolovou polévku s drobením není třeba zahušťovat jíškou, dostatečně ji zahustí těstoviny a mouka, která se z čerstvého strouhání uvolní. Polévku dochutíme solí a mletým pepřem. Není třeba přidávat do ní žádná průmyslová dochucovadla (typu vegeta a podobně) – paprika, česnek a klobása polévku dochutí dostatečně.

7

V pravé verzi by se na závěr mělo do polévky na polévkový talíř vrátit uvařené vepřové maso a zamíchat smetana. Naše verze je bezmasá a smetanu raději podáme na stůl zvlášť, aby si každý posloužil podle své chuti.

Autor: eliska1544 | Zobrazit autorská práva

Foto receptu na maďarskou fazolovou polévku: autorka

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Chilli con carne | recept. Receptů na chilli con carne je nesčetné množství, některé jsou více jiné méně kombinované, společným jmenovatelem pak jsou…