Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept

Mexická fazolová polévka, respektive fazolová polévka na mexický způsob, je trochu jiná, než naše klasické „fazolačky“ – je lehčí a poznáme v ní víc chutí, i když té pravé mexické fazolové polévce se můžeme při použití českých ingrediencí jen přiblížit. Jak udělat mexickou fazolovou polévku z toho, co máme k dispozici? Přinášíme recept a popis pracovních úkonů.

Co je potřeba

  • suroviny a přísady podle návodu
  • základní kuchyňské vybavení
1

Na mexickou fazolovou polévku budeme potřebovat 150 gramů mletého vepřového masa, jednu velkou cibuli, jedno velké rajče, dva stroužky česneku, půl velké nebo jednu menší zeleninovou papriku, 250 gramů (jedna plechovka) fazolí, půl lusku feferonky nebo jednu chilli papričku, menší mrkev, kousek celeru (nebo pastináku nebo – ideálně – řapíkatého celeru), dobromysl (oregano), případně majoránku, koriandr, čtvrt lžičky kmínu, mletý pepř a sůl.

2

Na třech lžicích oleje začneme opékat maso. Když se „zatáhne“ a má bělavou barvu, přidáme cibuli. Společně opékáme a stále mícháme. Je žádoucí, když se maso s cibulí trošku připeče ke dnu, ale jen málo – nesmí se připálit. Posléze přidaná tekutina napečenou vrstvu rozpustí a dostane lepší chuť opečeného masa.

3

Zeleninu nakrájíme na malé kousky a postupně přidáváme k základu z masa a cibule – nejdříve kořenovou zeleninu, promícháme a chvíli mícháme, pak papriku, rajče, feferonku (chilli) a kmín. Stále mícháme a vařečkou oddělujeme mírně napečenou vrstvu ode dna.

4

Když je zelenina mírně podušená, zalijeme litrem vývaru nebo vody. Vaříme asi 15 minut, aby se provařilo maso a kořenová zelenina. Pak přidáme předem uvařené fazole, jestli máme, tedy i s vodou, v níž se vařily. Když použijeme fazole ve slaném nálevu, vlijeme je do polévky i s nálevem. Přímo do polévky prolisujeme česnek.

5

Vaříme ještě asi deset minut. Pak dochutíme dobromyslí (jestli nám vadí, tak majoránkou), černým pepřem a špetkou koriandru (komu vadí, ať raději vynechá, jeho vůně a chuť jsou dost specifické). Mexickou fazolovou polévku nebudeme zahušťovat jíškou.

6

V některých receptech je doporučováno na závěr mexickou fazolovou polévku rozmixovat. Naše polévka není mixovaná, ale je to možná varianta. Polévku podáváme hodně horkou, případně s pečivem – s tortillami, a nebo s českou houskou.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít aquafabu | nálev z cizrny
Aquafaba – nálev z cizrny a jeho využití. Nálev ze sterilované cizrny neboli aquafabu rozhodně nevylévejte. Mezi vegany a příznivci zdravé výživy…
Jak uvařit chilli con carne | recept
Chilli con carne | recept. Receptů na chilli con carne je nesčetné množství, některé jsou více jiné méně kombinované, společným jmenovatelem pak jsou…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.