Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat sekanou s krupkami v kastrolu | recept

Sekaná s krupkami | recept. Proč dělat sekanou s krupkami, když je tak dobrá klasická sekaná? Protože sekaná s krupkami je zdravá, levná a chutná. A protože i to nejlepší jídlo se může „přejíst“. Dalším důvodem je pestrost stravy, kterou pak nemusíme dohánět potravinovými doplňky. A jsou ještě i jiné důvody, které sdělujeme společně s návodem, jak upéct sekanou s krupkami.

Co je potřeba

180 g trhaných krupek
500 g mletého vepřového masa
Koření podle tipů v receptu

1

Tradiční hmota na sekanou pečeni se skládá z masa, které je zpevněno vejci a strouhánkou. Díky tomu lze sekanou tvarovat do šišek, a v tom tvaru upéct. Sekaná s krupkami by se při pečení v šišce rozpadla. Proto ji upečeme v kastrolu nebo v nějaké vhodné nádobě na pečení. Tato „technologie“ potěší i hospodyňky, pro které je trouba univerzálním médiem ke zhotovení čehokoliv.

2

V hitparádě „módních potravinových jedů“ se v současné době na čelní pozici propracoval lepek. Strouhánka, kterou obvykle sekanou zahušťujeme, pochází z bílého pšeničného pečiva. A nenechme se zmást obchodním označením „celozrnné“ pečivo. I to je z bílé pšeničné mouky, a tak i strouhánka doma připravená z něj má vysoký obsah lepku. A teď kontrolní dvě otázky: Proč se nepeče z ječné mouky? Protože ječmen obsahuje velmi málo lepku. A z čeho jsou krupky? Z ječmene. Přídavkem krupek výrazně snížíme obsah lepku v jídle.

3

Kroupy a krupky jsou velmi zdravé. Uvádí se, že obsahují vitaminy skupiny B, vitamin E, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, vápník, hořčík, fosfor a železo. Pomáhají při nemocích jater a žlučníku, jsou vhodné jako prevence kardiovaskulárních a civilizačních chorob, zajišťují střevní peristaltiku. Jsou doporučovány těhotným a kojícím ženám.

4

Krupky jsou velmi levné a hodně se navaří. Půl kilogramu trhaných krupek stojí kolem dvanácti korun. Navaří se na víc než trojnásobek. Když uvaříme sklenici krupek (asi 180 gramů, ani ne pět korun), získáme víc než půl kilogramu kvalitního a chuťově neutrálního „materiálu“, kterým nastavíme maso, aniž bychom pokrmu nějak ubrali na nutriční hodnotě (bílkoviny živočišné z masa nahradí vysoký obsah bílkovin rostlinných z ječmene).

5

Sklenici krupek propereme a dáme vařit se třemi sklenicemi vody. Po 15 minutách varu odstavíme (krupky ještě nebudou úplně měkké, ale to je žádoucí). Necháme vychladnout. Půl kilogramu kvalitního mletého vepřového masa dáme do mísy. Přidáme prochladlé krupky i s tekutinou a rukama důkladně prohněteme, aby byla směs homogenní.

6

Směs okořeníme. Máme více možností. Buď do směsi dáme klasicky majoránku, česnek a mletý pepř. Nebo můžeme směs ochutit na způsob zabíjačkového prejtu: mletý zázvor, mletý černý pepř, mleté nové koření, osmažená cibulka, majoránka. Balkánskou příchuť dodá směsi oregano a malá špetka tymiánu. Komu nevadí aromatické koření, může směs dochutit provensálských kořením.

7

Do směsi můžeme přidat i na drobné kousky nakrájené a podušené houby, jemně sekanou spařenou kapustu nebo kadeřávek, trochu špenátu, mangold, jarní zelené bylinky.

8

Zapékací mísu dobře vymažeme tukem, nejlepší je sádlo, ale můžeme zvolit jiný tuk s ohledem na případnou dietu. Směs navršíme do nádoby. Na povrch nalijeme asi 1,5 dcl vody. Přikryjeme poklicí a pečeme při 200 °C po dobu 30 min. Krupky v pokrmu „dojdou“, natáhnou do sebe chutné šťávy z masa a z koření a směs pečením neztratí na objemu.

9

Sekanou s krupkami podáváme teplou k vařeným bramborám nebo ke kaši. Výtečně chutná i s vařeným kyselým zelím nebo se staročeskou lepenicí. Zbytek necháme vychladnout a podáváme k večeři jako studený nářez s hořčicí, cibulí, kečupem, paprikovým protlakem a kyselou okurkou. Záleží na chuti.

- Není třeba se obávat, že sekaná s krupkami nebude soudržná. Zpevní ji "šlem" z krupek.

- Může vzniknout námitka, že jsou krupy nadýmavé, a tedy pro těhotné nevhodné. Odborníci ale uklidňují: nadýmavost není nijak patologická a stačí malá procházka a vše je v pořádku.
- I přes nízký obsah lepku není sekaná s krupkami vhodná pro lidi s intolerancí lepku (celiakií). Pro ně je vhodná vařená sekaná v odkazech.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Jak udělat vepřové krupeto | recept
Recept na výtečný pokrm z ječných krup. Kroupy v šouletu, kroupy v jelitech, kroupy v polévce z uzeného masa. Ale což takhle krupeto? Krupeto s vepřov…
Jak připravit tapiokový pudink | recept
Tapiokový pudink | recept. Ještě jste neslyšeli o tapioce? Jedná se o škrob, jenž se získává z kořene manioku. V kuchyni tapioku využijete pro zahuště…