Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat sušenky z lisu nebo strojku | recept na kokosové, vanilkové a kakaové sušenky

Sušenky z lisu nebo strojku | recept na kokosové, vanilkové a kakaové sušenky. Sušenky vyráběné pomocí lisu na těsto nebo s nástavcem na masový strojek jsou mnohem rychleji hotové, než klasické vykrajované. Odpadá také pracné zdobení, protože sušenky jsou dekorativní samy o sobě. Sušenky stačí obalit ve vanilkovém nebo jinak ochuceném cukru a nechat tak, nebo slepit marmeládou. Jeden nebo dva druhy každoročně doplňují sortiment našeho vánočního cukroví. Ráda se s vámi podělím o osvědčené recepty.

Co je potřeba

Kokosové těsto:

  • 250 g mletého kokosu
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 2 celá vejce

Vanilkové těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 celé vejce
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku

Kakaové těsto:

  • stejně jako vanilkové, přidat 3 lžíce kakaa
1

Kokosové těsto připravte promícháním hladké mouky, moučkového cukru a mletého kokosu s přidáním na kousky pokrájeného tuku a vajec. Rukama zpracujte těsto, které nejméně hodinu nechte odpočinout v chladu. Strouhaný kokos do těsta jemně namelte nebo rozmixujte, aby výsledné tvary nebyly roztřepené a těsto dobře procházelo otvory v šabloně lisu.

2

Vanilkové a kakaové těsto vypracujte stejným způsobem jako předešlé kokosové. Všechna těsta nechte minimálně hodinu uležet, klidně i přes noc. Těsto nesmí být příliš tuhé, jinak se bude špatně zpracovávat. Proto ho vyndejte z chladničky včas.

3

Vylisované sušenky pokládejte na suchý, studený a nevymazaný plech. Těsto k němu lépe přilne. Nebojte se, že sušenky nepůjdou z plechu dolů, těsto obsahuje dost tuku a nepřilepí se. Před pečením můžete sušenky ozdobit lentilkou, čokoládovou čočkou, oříškem nebo mandlí.

4

Plech se sušnkami vkládejte do předehřáté troubě a pečte je při teplotě 180 °C asi 9 minut. Po upečení je nechte na plechu přibližně 3 minuty a pak opatrně pomocí vidličky nebo nože uvolněte. Následně sušenky uskladněte v uzavřené nádobě nebo papírové krabici v chladnější místnosti. Ať Vám chutná!

Sušenky můžete mít i dvojbarevné. Udělejte si dva válečky, jeden ze světlého a druhý z tmavého těsta. Spojte je tak, aby vznikl jeden dvojbarevný. Ten pak vložte do lisu a tvarujte sušenky.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Kokosové sušenky | recept. Recept na tyto sušenky pochází z mojí sbírky receptů (otištěných v časopisu) z padesátých let. Tehdy se sušenky po upe…