Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat vánočního kubu | recept

Vánoční kuba | recept. Tradičním vánočním pokrmem je houbový černý kuba. Připravuje se z krup, někde z krupek, koření a hub. Používají se tvrdší druhy hub, které sušením zčernají (např. hřib modračka nebo křemenáče). V některých rodinách nedají dopustit na stročky, které mají také krásnou černou barvu. Podle tmavých hub dostal tento pokrm své jméno – černý kuba. V současné době se toto jídlo podává i v restauracích a to nejenom na Vánoce. Je totiž velmi chutnou přílohou (např. k pečenému kuřeti). V našem receptu se naučíte, jak si správného kubu, krok za krokem, připravit.

Co je potřeba

  • 500 g krupek nebo kroupové lámanky
  • 100 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička kmínu (celý nebo drcený)
  •  trochu pepře
  • majoránka
  • sůl podle chuti
  • sádlo nebo jiný tuk (sádlo je nejvhodnější)
1

Houby namočíme nejméně na 3 hodiny do vody. Je výhodné nechat houby namočené přes noc. Stejně tak, použijeme-li krupky, necháme je namočené přes noc. Rychleji se uvaří. Lámanku nenamáčíme, uvaří se rychle. Krupky lámanka jsou pro toto jídlo uvedeny ve starých kuchařských knihách, jídlo z nich má kašovitou konzistenci, která ne každému vyhovuje. Proto se někde používají krupky. Kubu z krupek, alespoň symbolicky, většinou ochutná každý.

2

Cibuli pokrájíme najemno a dorůžova osmahneme na sádle. Přidáme na kousky pokrájené houby s kmínem a přibližně 10 minut dusíme. Jestliže se voda vyvaří, přidáme trochu vody, ve které se houby máčely.

3

Po deseti minutách přidáme na pánev kroupy, prolisovaný česnek, sůl a majoránku. Vše důkladně promícháme a ochutnáme. Podle své chuti přikořeníme či osolíme.

4

Vymažeme si pekáček nebo misku na zapékání. Vymazáváme sádlem. Sádlo k tomuto pokrmu patří, ale zastánci zdravé výživy mohou použít olej. Na sádle jsme smažili cibulku, jídlo si podrží chuť jakou má mít. Kubu rozetřeme do připraveného pekáčku, uhladíme povrch a dáme do vyhřáté trouby zapéci.

5

Takto připraveného vánočního kubu zapékáme při teplotě 200 °C až 220 °C do zrůžovění horní vrstvy. Hotového, lehce prochladlého kubu pomocí tvořítka naaranžujeme na talíře a podáváme. Můžeme podávat s kyselou okurkou. Přeji vám dobrou chuť.

6

Obměnou tohoto jídla je kapr na kubovi. Kapra nakrájíme na porce, vykostíme, obalíme v mouce a osmažíme na sádle. Do pekáče na rozetřeného kubu poklademe porce kapra a zapečeme pod pokličkou.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Marie Bártová (neověřeno) | So, 12/22/2018 - 07:56

Kubu děláme již po několik generací z lámanky. Nikdy se nenamáčí, ale na trochu sádla opeče a teprve pak se zalévá vodou. Stejně tak vařím pohanku a rýži. Tato hotová jídla nejsou vůbec kašovitá, ale nadýchaná a sypká.

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Černý kuba recept. Jeden z vánočních receptů pro přípravu štědrovečerní večeře. Dříve velmi oblíbený a jednoduchý pokrm. Černý kuba byl nazýván podle…