Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat zapečený chřest se sýrovou krustou | recept

Zapečený chřest se sýrovou krustou | recept. Chřest patřil do jídelníčku našich předků poměrně často, hlavně na jižní Moravě se pěstoval ve velkém. V průběhu 20. století byl chřest poněkud zapomenut a v posledních letech je znovu oživován a těší se čím dál tím větší oblibě. Podle následujícího receptu si můžete z chřestu připravit jednoduché bezmasé a poměrně rychlé jídlo. Chřest jako hlavní chuťová složka je doplněn směsí sýrů, bešamelem a strouhankou, díky níž docílíme křupavého efektu.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • půl svazku zeleného chřestu
  • 1 lžíce bílého vína
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 50 g eidamu
  • 30 g parmazánu nebo pecorina
  • 100 ml mléka
  • sůl a pepř, špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíci másla + 1 lžička na vaření chřestu + trocha na vymazání formy
  • ½ lžíce hladké mouky
  • 1–2 hrsti strouhanky
1

Nejprve si očistěte chřest, zelený není třeba loupat, ale pokud se rozhodnete pro bílý, tak ho zbavit slupky musíte. V hrnci přiveďte k varu vodu a celé stonky do ní ponořte, vodu osolte, přidejte lžičku másla a asi lžíci bílého vína. Krátce, asi 5 minut, povařte. Poté stonky chřestu vyjměte a osušte.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací misku vymažte trochou másla. Uvařený chřest pokrájejte na menší kousky. Ty pak nasypte do pečicí nádoby. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka a nandejte na vrstvu chřestu

3

Následně si připravte bešamel. V hrnci zahřejte mléko, nechte rozpustit máslo, následně přidejte mouku a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Poté bešamel ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Chřest zalijte bešamelem, uhlaďte povrch. Strouhanku promíchejte s parmazánem a touto směsí pak následně posypte bešamelovou vrstvu.

4

Vložte do trouby a zapečte asi 15 až 20 minut. Poté nádobu vyjměte z trouby. Nechte lehce zchladnout a podávejte jako samostatný pokrm nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit chřest (špargl)
Chřest je vytrvalá rostlina, která se pěstuje na jednom stanovišti, v tzv. hrůbcích, až 15 let. Sklízí se až třetí rok po vysazení. Nejznámější pěstit…
Jak připravit pikantní džuveč
Jak připravit pikantní džuveč | recept na srbské rizoto. Džuveč je jídlo ze směsi rýže, zeleniny a také masa. Podle doložených historických pramenů má…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.