Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct banánového velikonočního beránka

Jak upéct banánového velikonočního beránka

Jak upéct banánového velikonočního beránka | recept na velikonočního beránka. Velikonoce se blíží a tak je na čase vybrat recept a případně na zkoušku upéct tradičního beránka. Můžete, stejně jako já, vyzkoušet banánové těsto. Na jeho přípravu budete potřebovat opravdu hodně zralé banány. Vybírejte v obchodě takové, které na sobě mají hnědé tečky. Tyto plody jsou neprávem zákazníky opomíjeny, přitom hnědé tečky nejsou na závadu, jsou známkou zralosti. Banány můžete nechat dozrát také doma, stačí je vložit do mikrotenového sáčku společně s jablkem. Za několik dní i zelené banány při pokojové teplotě dozrají.

Co je potřeba

  • 250 g zralých až přezrálých banánů
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 180 g moučkového cukru
  • 4 celá vejce (oddělit bílky a žloutky)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • tuk a mouka na formu
1

Změklý tuk utřete společně s moučkovým cukrem a postupně přidávanými žloutky. Část moučkového cukru lze nahradit vanilkovým cukrem.

Jak upéct banánového velikonočního beránka | základní suroviny
2

Banány rozmixujte na kaši a vmíchejte ji do utřené směsi v nádobě. Mouku předem promíchejte s kypřicím práškem a po částech zapracujte do hmoty. Troubu zapněte na 190 °C, aby se předehřála.

Jak upéct banánového velikonočního beránka | příprava těsta
3

Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Těsto musíte jen zlehka otáčet, aby zůstalo nadýchané. 

Jak upéct banánového velikonočního beránka | sníh přidáváme do těsta
4

Ještě než začnete šlehat sníh, vymažte formu na beránka máslem nebo jiným tuhým tukem a vysypte moukou. Mouku lze nahradit kokosem, ale záleží na tom, jakou máte formu. Některé formy mají vzor, který pak nevynikne, třeba kudrlinky na těle beránka. Těsto nalijte do poloviny formy, přiklopte druhou částí a vložte do trouby. Po 15 minutách stáhněte teplotu na 170 °C a beránka dopečte. Opatrně vyklápějte po částečném zchladnutí.

Jak upéct banánového velikonočního beránka | těsto v pěčící formě
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.