Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bezlepkové datlové sušenky s tahini pastou | recept

Jak upéct bezlepkové datlové sušenky s tahini pastou | recept. Opravdu nevšední, ale dokonalé spojení ingrediencí dá za vznik těmto měkkým, chutí i vůní orientálním sušenkám bez lepku, ve kterých dominuje intenzivní sezamová pasta se sladkými sušenými datlemi a voňavým kořením. Vše je navíc propojeno jedinečnou kokosovou moukou s patřičným kokosovým nádechem.

Co je potřeba

  • 150 ml sezamové pasty Tahini
  • 150 g sušených datlí
  • 250 ml vody k namočení datlí
  • 2 lžíce lněného semínka (lépe mletého)
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 90 g kokosové mouky
1

S dostatečným časovým předstihem namočte datle do vody a nechejte je takto 5–6 hodin měknout. Poté je slijte a překrájejte na menší kousky.

2

Kousky datlí spolu se lněnými semínky vložte do výkonného mixéru či drtiče a začněte mixovat

3

V průběhu mixování přidejte tahini pastu a pokračujte, dokud se ze surovin neutvoří hutná hladká hmota

4

Poměrně lepkavou směs přendejte do mísy a smíchejte s moukou, práškem do pečiva, vanilkovou esencí i skořicí.

5

Z krásně tvárného, pevného, nelepivého a kompaktního těsta vyválejte válečky o průměru cca 2 cm a ostrým nožem z nich pak ukrajujte kolečka přibližně 0,5 cm silná.  

6

Na plechu vyloženém pečicím papírem do každého kolečka otiskněte ve vodě namočenou vidličku.

7

V předem vyhřáté troubě připravená kolečka pečte při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) přibližně 12–15 minut. Po vytažení nechejte sušenky na plechu dojít a zkřehnout.

V den upečení si je vychutnáte příjemně křupavé, další dny sice bez křupnutí, ale zase lahodně měkké a vláčné, rovněž výborné.

Do sušenek je senzační i najemno nastrouhaná pomerančová kůra přidaná místo vanilkové esence.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.