Co je potřeba

  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 90 g kukuřičné mouky
  • 30 g rýžové mouky
  • 1/2 balíčku bezlepkového prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 100 g mandlí
  • 50 g rozinek nebo jiného oblíbeného sušeného ovoce
1

A jaký je postup?

Nejprve ušleháme vejce s cukrem do husté pěny, přidáme povolené máslo a pořádně promícháme.

2

Do směsi důkladně vmícháme mouky s práškem do pečiva a perníkové koření.

3

Nakonec přisypeme pokrájené mandle a rozinky, případně jiné sušené ovoce. Opět pořádně promícháme.

4

Těsto rozetřeme do máslem vymazané a hrubou kukuřičnou moukou vysypané formy. Použít můžete klasickou koláčovou či dortovou formu anebo např. formu ve tvaru hvězdy, ryby apod.

5

Koláč upečeme při teplotě 180°C dozlatova, trvá to asi 20 – 30 minut.

6

Bezlepkový vánoční koláč dozdobte podle svého vkusu, např. posypáním moučkovým cukrem podle vánoční šablony. Pokud nemáte vánoční šablonu, nevadí, na papír obkreslete tvary podle vykrajovaček na vánoční cukroví a poté tvary vystřihněte a papír použijte jako šablonu.

Případně můžete koláč potřít čokoládovou nebo citronovou polevou.

Tipy
  • Pro lepší chuť a aroma můžete přidat 2 lžíce rumu.
  • Mandle zkuste nahradit lískovými či vlašskými ořechy.
  • Do těsta je možné přidat také citronovou šťávu či kůru z bio citronu.
  • Koláč skvěle ochutí a provoní vnitřek vanilkového lusku.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno