Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bramborový koláč s čedarem | recept

18. Listopad 2019

Slané koláče jsou velmi oblíbené, neboť se dají naplnit mnoha různými ingrediencemi a jejich příprava je velmi jednoduchá. Následující řádky Vám přináší recept na bramborový koláč s čedarem, který je chutný, vláčný a také opravdu sytý. Pokud Vám kousek zbude do druhého dne, věřte, že jeho chuť bude ještě delikátnější než ihned po upečení.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 1 vejce
  • 2–3 lžíce mléka
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 ml rostlinného oleje nebo změklého másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • asi 1/2 lžičky soli

Pro přípravu náplně budeme potřebovat:

  • 500 g brambor předem uvařených ve slupce
  • 2 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g čedaru
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, mletý muškátový oříšek, čerstvé bylinky (např. petrželka, pažitka, rozmarýn či bazalka)
1

Nejprve připravíme následujícím způsobem těsto: Vejce ušleháme s mlékem a rostlinným olejem nebo změklým máslem. Poté přisypeme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sůl.

2

Vypracujeme hladké těsto, které vmačkáme do koláčové formy a vytvoříme vyšší okraj.

3

Uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme k nim vejce, zakysanou smetanu a strouhaný čedar, najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vše ochutíme solí, pepřem, mletým muškátovým oříškem a nasekanými čerstvými bylinkami a směs důkladně promícháme.

4

Náplň nalijeme na těsto a rovnoměrně ji rozetřeme. Povrch můžeme posypat ještě trochou sýra.

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme jej asi 45–55 minut.

5

Bramborový koláč s čedarem skvěle chutná teplý i studený. Podávat jej můžeme s čerstvou zeleninou či zeleninovým salátem.

Do náplně je možné přidat jarní cibulku či pórek, listový špenát, cherry rajčata nebo třeba černé olivy.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články