Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct citronové pusinky s kukuřičnou moukou | recept na vánoční cukroví

Jak upéct citronové pusinky s kukuřičnou moukou | recept na vánoční cukroví. Cukroví, které raději pečte rovnou z dvojité dávky. Má jemnou citronovou chuť s nádechem vanilky a chutná opravdu famózně.

Sušenky svou chutí připomínají italské cukrářské piškoty. Kurkuma jim propůjčí nádhernou žlutou barvu. Jsou vynikající k hrnku čaje a vlastně jsem na nich nenašla žádné minus. Pokud se budete přesně řídit receptem, nemůžete je pokazit. Doprovodné fotografie jsou z prvního pečení, je to opravdu snadné.

Co je potřeba

  • 2 vejce
  • 5 lžic slunečnicového (řepkového) oleje
  • 180 g moučkového cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 většího (chemicky neošetřeného) citronu
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička kypřicího prášku na pečení
  •  moučkový cukr na obalování
1

V misce důkladně promíchejte obě mouky s kurkumou, solí a pečivovým práškem.

2

Celá vejce šlehejte 1 minutu elektrickým šlehačem. Pak teprve přidejte cukr, jemně strouhanou kůru z citronu a vanilkový extrakt. Znovu krátce prošlehejte.

3

V suché směsi utvořte důlek a vlijte do něj vyšlehanou hustou, ale stále tekutou, hmotu. Nejprve vařečkou a ke konci rukou vypracujte těsto. Zabalte ho do nepřilnavé folie a nechte 2 hodiny v chladničce odpočinout.

4

Z odleželého těsta utvořte navlhčenýma rukama kuličky velké jako zralá třešeň. Obalte je v moučkovém cukru (přitlačte) a poskládejte na plech s papírem na pečení.

5

Plechy vkládejte do předehřáté trouby a upečte při 170 °C. Za 13 minut budou sušenky upečené. Na povrchu budou rozpraskané a křehké.

Sušenky jsou tvrdé jako cukrářské piškoty, pokud máte raději měkké, nechte je několik dní v uzavřené nádobě s rozkrojeným jablkem. Jablko kontrolujte a podle potřeby vyměňte.

Citronová kůra nesmí být chemicky ošetřená.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.