Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct hruškovou bábovku ze špaldové mouky | recept

21. Říjen 2019
Jak upéct hruškovou bábovku ze špaldové mouky | recept

Hrušková bábovka ze špaldové mouky | recept. Pokud Vám doma zbylo pár hrušek, které už příliš změkly, zkuste je využít pro přípravu rychlého a velmi chutného a vláčného moučníku. Upečte si zdravou hruškovou bábovku podle našeho receptu. Níže Vás seznámíme s detailním postupem.

Co je potřeba

  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 200 g špaldové mouky
  • Půl balení prášku do pečiva
  • 3 hrušky
  • Špetka soli
  • Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
1

Hrušky patří mezi naše tradiční druhy ovoce. Oplývají nejen úžasnou chutí a šťavnatostí, ale také mnohými léčivými účinky. Hrušky Vám mimo jiné pomohou pročistit organismus a urychlit střevní peristaltiku, snižují krevní tlak a mají diuretické účinky a příznivý vliv na funkci ledvin. Navíc jsou vhodné i v případě, že chcete zhubnout, obsahují totiž velmi málo kalorií. Tepelnou úpravou se hrušky stávají lépe stravitelné.

2

A jaký je postup?

Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky poté vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny, následně do pěny přimícháme bílý jogurt a rostlinný olej.

3

Bílky ušleháme se špetkou soli dotuha. Hrušky oloupeme a nakrájíme je na malé kousky.

4

Vyšlehané žloutky důkladně promixujeme se špaldovou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Posléze do těsta vmícháme nakrájené hrušky a nakonec vše jemně promícháme se sněhem z bílků.

5

Hladké těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Bábovku pečeme při cca 160 °C asi hodinu dozlatova, necháme ji vychladnout a teprve poté vyklopíme a podáváme.

Tipy

  • Bábovku můžete připravit i v dvoubarevné variantě. Stačí do části těsta přidat kakao či karob. Světlou část těsta je možné dochutit vanilkou.
  • Chuť hrušek podtrhnete, pokud je po nakrájení pokapete citronovou šťávou.
  • Hruškovou bábovku lze ozvláštnit strouhaným kokosem, ořechy, skořicí, rozinkami či kvalitní hořkou čokoládou.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.