Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jablka v listovém těstě s vanilkovým krémem | recept

Jak upéct jablka v listovém těstě s vanilkovým krémem | recept

Jablka v listovém těstě s vanilkovým krémem | recept. Moučníky z jablek jsou stálicí v české kuchyni. Nikdy nemají stejnou chuť, i když jsou podle jednoho receptu. Chuť jim dodávají jablka, která jsou pokaždé jiná, záleží na odrůdě, konzumní zralosti, skladování atd. Pečená jablka v kabátku z listového těsta a polité teplou vanilkovou omáčkou si určitě zamilují nejen děti. Recept následuje.

 

Co je potřeba

  • listové těsto
  • jablka
  • skořice
  • marmeláda
  • žloutek na potření
  • 0,7 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 polévková lžíce cukru
1

Tento moučník se dá připravit z domácího listového těsta a krému ze šlehaných žloutků (recept na domácí listové těsto naleznete zde: Jak udělat domácí listové těsto). Já volím rychlejší variantu. Hotové listové těsto mám vždy doma v mrazničce a krém uvařím z pudinkového prášku. I tak si pochutnáme.

Tento moučník se dá připravit z domácího listového těsta a krému ze šlehaných žloutků (recept na domácí listové těsto naleznete zde: Jak udělat domácí listové těsto). Já volím rychlejší variantu. Hotové listové těsto mám vždy doma v mrazničce a krém uvařím z pudinkového prášku. I tak si pochutnáme.
2

Listové těsto rozválíme na tenké plátky a rozdělíme nožem nebo rádlem na čtverce. Do středu každého čtverce vložíme malé jablko s vykrojeným jadřincem. Máme-li jablka větší, příčně je rozdělíme na poloviny a vyjmeme střed i trochu dužniny, aby vznikl důlek.

Listové těsto rozválíme na tenké plátky a rozdělíme nožem nebo rádlem na čtverce. Do středu každého čtverce vložíme malé jablko s vykrojeným jadřincem. Máme-li jablka větší, příčně je rozdělíme na poloviny a vyjmeme střed i trochu dužniny, aby vznikl důlek.
3

Otvor po jadřinci naplníme džemem nebo marmeládou a rozinkami namočenými v rumu. Rozinky lze vynechat, ne každý je má rád. Lehce jablka poprášíme skořicí a spojíme protilehlé rohy. Zpevníme párátkem, aby se těsto neotvíralo. Mezery mezi okraji necháme, bude jimi unikat pára z jablka a těsto bude krásně nafouklé a křehké. Kdybychom jablka zabalili důkladně, těsto by při chladnutí zvlhlo. Potřeme žloutkem a pečeme při teplotě 220 °C.

Otvor po jadřinci naplníme džemem nebo marmeládou a rozinkami namočenými v rumu. Rozinky lze vynechat, ne každý je má rád. Lehce jablka poprášíme skořicí a spojíme protilehlé rohy. Zpevníme párátkem, aby se těsto neotvíralo. Mezery mezi okraji necháme, bude jimi unikat pára z jablka a těsto bude krásně nafouklé a křehké. Kdybychom jablka zabalili důkladně, těsto by při chladnutí zvlhlo. Potřeme žloutkem a pečeme při teplotě 220 °C.
4

V hrnku rozmícháme pudinkový prášek s cukrem a trochou mléka. Rozmíchanou směs vlijeme do zbytku mléka a uvaříme jako běžný pudink. Z 0,7 l mléka bude omáčka hustoty šodó. Omáčkou přelijeme jednotlivé kousky a podáváme teplé.

V hrnku rozmícháme pudinkový prášek s cukrem a trochou mléka. Rozmíchanou směs vlijeme do zbytku mléka a uvaříme jako běžný pudink. Z 0,7 l mléka bude omáčka hustoty šodó. Omáčkou přelijeme jednotlivé kousky a podáváme teplé.
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct drážďanský koláč | recept
Jak upéct drážďanský koláč | recept
Jak upéct drážďanský koláč | recept. Recept na následující koláč sice nepatří k těm nejrychlejším, ale rozhodně není náročný na suroviny. Obsahuj…
Jak upéct mrkvový „piškot“ | recept
Jak upéct mrkvový „piškot“ | recept
Jak upéct mrkvový „piškot“ | recept. Pokud jste příznivci netradičních chutí, následující recept je přesně pro Vás! Recept je velmi starý a původ…