Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kávové cukroví s ořechovou nádivkou | recept na vánoční cukroví

Jak upéct kávové cukroví s ořechovou nádivkou | recept na vánoční cukroví. Spojení vlašských ořechů a kávy nemá chybu. Při konzumaci tohoto cukroví zapomenete na to, že dalo trochu více práce. Vypadá sice jednoduše, ale těsto se docela lepí a práce jde pomaleji, než při vykrajování jiných druhů. Přesto cukroví doporučuji a to nejen pro milovníky kávové chuti.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 160 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička mleté zrnkové kávy
  • lžička citronové kůry

Náplň:

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 80 g cukru
  • trochu kakaa
  • 2 lžičky rumu
  • ořechy a čokoláda na zdobení
1

V misce promíchejte mouku, kávu, cukr a strouhanou citronovou kůru z plodu bez chemického ošetření. Přidejte žloutky a lístky studeného másla. Máslo lze nastrouhat na nudličky. Vidličkou máslo zapracujte do těsta, vytvořte drobenku a rukama ji spojte v těsto. Těsto nechte ztuhnout a pak vyválejte a vykrajujte tvary. Aby byly všechny kousky stejně vysoké, vyvalujte těsto mezi dvěma špejlemi. 

2

Těsto je lepivé, musí se zpracovávat studené a pokud možno, nepodsypávejte ho při válení moukou. Rozvalujte ho přes silikonovou podložku nebo mezi dvěma papíry na pečení. Z chladničky si vezměte vždy jen část těsta a tu zpracujte. Doporučuji vykrájené tvary naskládat na podnos a před plněním nádivkou je nechat v chladu.

3

Nádivku do cukroví připravte ještě předtím, než začnete s těstem. Ořechy vstřebají tekutinu a náplň bude chutnější. Nádivku připravíte prostým smícháním uvedených přísad.

Do středu vykrájených tvarů lžičkou dejte trochu náplně a těsto přeložte. Stačí lehce zmáčknout, cukroví drží tvar a ořechová náplň nevytéká. Kousky poskládejte na plech s papírem na pečení. Upečte při 180 °C. Upečenému cukroví začnou lehce hnědnout okraje.

4

Upečené kousky nechte důkladně vychladnout na kuchyňské mřížce a pak ozdobte čokoládou a ořechy podle fantazie. Hotové cukroví potřebuje aspoň týden k odležení. Uchovávejte ho v uzavíratelné nádobě.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.