Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct křehké řezy s nádivkou z jablek a ořechů | recept

Jak upéct křehké řezy s nádivkou z jablek a ořechů | recept. Koláč, který již svým barevným laděním doslova vybízí k nakousnutí. Pokud neodoláte a vyzkoušíte, budete mít tu čest s nesmírně vláčným koláčem, jehož kouzlo tkví v lahodně křehkém těstě a šťavnaté kakaové nádivce z jablek a ořechů.  

Co je potřeba

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g Hery
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Na nádivku:

  • 150 g Hery
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 vajíčka (oddělené bílky a žloutky)
  • 2 lžíce tmavého kakaa
  • 150 g mletých ořechů
  • 2 větší nahrubo nastrouhaná jablka
1

Z mouky, povolené Hery, cukru, vajíčka, prášku do pečiva a vanilkového cukru uhněťte vláčné, krásně poddajné, mastnější těsto, které se ale nelepí na ruce.  V případě potřeby jej podsypte malým množství mouky.

2

Tvárné těsto rozprostřete na větší plech vyložený pečicím papírem. Koláč jsem pekla v pekáčku o velikosti 30 × 22 cm. Pokud máte raději nižší těsto, zvolte plech o malinko větší.

3

Přípravu nádivky začněte utřením povolené Hery, cukru a vaječných žloutků.

4

Do jemně našlehané pěny přidejte kakao, mleté ořechy a nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka. Ořechy nemusí být umleté zcela najemno, dle chuti je lze jen nasekat.

5

Nakonec do nádivky pomalu zapracujte ušlehaný sníh z bílků.

6

Poté nádivku naneste na připravené těsto a povrch uhlaďte stěrkou.

7

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 50–55 minut.

Upečený koláč nechejte vychladnout a následně krájejte na řezy, které si v den upečení vychutnáte s křupavým těstem, druhý den s vláčným. Ať tak nebo tak, vždy jedinečné.

Po vychladnutí můžete koláč polít či jemně pocákat rozpuštěnou čokoládovou polevou. Úžasně vypadá především bílá.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.