Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct křehký cibulový závin | recept

Jak upéct křehký cibulový závin | recept. Po ochutnání tohoto závinu velice rychle zapomenete na slzy uroněné při krájení cibule, potřebné k jeho naplnění. Na másle osmahnutá, delikátně ochucená zkaramelizovaná cibule je totiž v objetí křehkého listového těsta opravdu znamenitá.

Co je potřeba

  • 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
  • ½ kg cibule
  • 50 g másla
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce celého kmínu + na posypání závinu
  • sůl, pepř dle uvážení
  • 1 vajíčko na potření závinu před pečením
1

Cibuli oloupejte, podélně rozkrojte a nakrájenou na tenké plátky ji v pánvi na rozehřátém másle za občasného míchání opékejte.

2

Jakmile zavadne a lehce se zabarví do zlatohněda, přisypte k ní cukr a ochuťte solí, pepřem a kmínem. Za stálého míchání nechejte zkaramelizovat.

3

Následně zastříkněte vínem a octem a duste, dokud cibule nezvláční a víno s octem se neodpaří.

4

Zchladlou cibulovou náplň rozmístěte na plát listového těsta, vzniklé okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a kratší boční okraje zahněte dovnitř.

5

Klasicky zaviňte a vzniklý sklad opět potřete vajíčkem.

6

Následně závin přesuňte (skladem dolů) na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech jej propíchejte vidličkou, potřete vajíčkem a posypte kmínem.

7

Takto pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) 35–40 minut, dokud závin nebude krásně zlatavě opečený.

Dopřát si jej můžete teplý, jen co po dopečení malinko zchladne, kdy je úžasně křehký, nebo studený a dokonce i den odleželý, kdy chuť cibulové náplně prolne s těstem a závin zvláční.

Závin můžete připravit i z výraznější červené cibule, která je ve zkaramelizované podobě opravdu výtečná. Zvláště, když místo krupicového cukru použijete cukr třtinový.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články