Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct lahodnou kefírku se sušeným ovocem | recept

Jak upéct lahodnou kefírku se sušeným ovocem | recept. Kefírka je neskutečně rychlou a snadno upečenou nadýchanou dobrotou, která je díky přidanému kefíru úžasně vláčná a příjemně svěží. Nakrájené sušené ovoce ji krásně barevně oživí.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 30 x 20 cm

  • 330 g polohrubé mouky
  • 140 g krupicového cukru
  • 3 vajíčka
  • 5 lžic oleje¨
  • 250 ml kefíru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ½ balíčku jedlé sody
  • 100 g sušených meruněk
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g sušených jablek
  • 50 ml rumu na naložení ovoce
1

Drobně nakrájené sušené ovoce promíchejte s rumem a nechte alespoň hodinu marinovat. Čím déle bude ovoce naložené, tím lépe. Ideální doba je přes noc.

2

Ve větší míse vyšlehejte do husté pěny žloutky s cukrem a olejem.

3

Do vyšlehaného základu přidejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kefírem a důkladně promíchejte v hladké těsto.

4

Přidejte ušlehaný sníh z bílků a velice zlehka a jemně ho do těsta zapracujte.

5

Nakonec přimíchejte naložené sušené ovoce.

6

Nadýchané lité těsto přemístěte do formy vyložené pečicím papírem a povrch uhlaďte. Kefírka pečením poměrně vyběhne, tudíž pokud máte raději nižší koláče, zvolte větší formu či plech. 

7

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 30 minut do zezlátnutí. Délka pečení závisí na výšce těsta a velikosti plechu. Před vyjmutím z trouby propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle.

Nadýchanou kefírku nechejte vychladnout a teprve pak nakrájejte na porce.

Směs sušeného ovoce můžete zvolit opravdu jakoukoliv. Především dle svých chutí a oblíbenosti. Ovšem kdybyste se nemohli rozhodnout, doporučuji  opravdu výbornou kombinaci, kterou jsou sušená jablka a rozinky s tím, že do těsta navíc přidáte lžičku mleté skořice.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články